Schoolbus van de gay-straight-alliance

School voor LHBT-leerlingen in Groot-Brittannië

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

In Manchester in Groot-Brittannië komt misschien een middelbare school speciaal voor LHBT-leerlingen, die homo, lesbisch, bi of transgender zijn. De school moet een veilige plek bieden voor leerlingen die zich niet meer op hun gemak voelen of worden gepest op een normale school.
"Het gaat om het redden van levens."

Dat zijn de woorden van Amelia Lee, van de jongerenorganisatie voor LHBT'ers die het plan heeft opgezet. Ze hebben meer dan 82.000 euro gekregen om te onderzoeken of het plan haalbaar is, schrijft The Guardian. Als ze het groene licht krijgen, moet de school ergens de komende drie jaar worden opgericht.

We kunnen hopen dat scholen toleranter worden, maar zolang dat niet het geval is, hebben we speciale scholen nodig.

Amelia Lee

Het doel van het plan: mensen zoals de lesbische Ellie (niet haar echte naam) helpen. Ze moest zich van haar gymleraar omkleden in de kleedkamer van de jongens. "Die vond ik toch niet aantrekkelijk, zei mijn leraar. Ik begon de gymlessen te skippen en ik kreeg constant commentaar." Op haar 16e besloot Ellie van school te wisselen.

De Britse wetten beschermen homo-jongeren niet voldoende, zegt Lee. "Op scholen komt pesten nog heel vaak voor. Daardoor voelen jongeren zich geïsoleerd en vervreemd en gaan ze spijbelen - of in het ergste geval, zelfmoord plegen. Het gaat ons niet om het creëren van een kleine, veilige enclave. We kunnen hopen dat scholen toleranter worden, maar zolang dat niet het geval is, hebben we speciale scholen nodig."

De school moet plaats bieden aan veertig fulltime- en twintig parttimeleerlingen. Een jaar les zal zo'n 21.000 euro per jaar kosten, net zoveel als op andere scholen die bijzonder onderwijs geven.

Volgens het COC werken gay-straight-alliances op middelbare scholen goed. Homo's en hetero's werken dan samen om acceptatie te bevorderen.

In Nederland plegen homo- en bi-jongeren vijf keer zo vaak zelfmoord als heterojongeren, volgens het COC. Ook een goed idee voor Nederland dus, zo'n speciale school? "Wij denken dat je het probeem hier niet mee oplost", zegt Geert Jan Edelenbosch van COC Nederland. Ik ken in Nederland ook schrijnende gevallen, maar wij vinden dat scholen dit soort problemen zelf moeten oplossen."

Als een meisje zoals Ellie zich in Nederland bij het COC zou melden, zou de organisatie een hartig woordje gaan spreken met de schoolleiding."En in hele schrijnende gevallen kan je altijd de Onderwijsinspectie bellen."

Deel artikel: