Zwitserse franken en euro's
NOS Nieuws

Bedrijven sluiten deuren vanwege Zwitserse frank

De plotselinge koersstijging van de Zwitserse frank heeft schade aangericht in de financiële wereld. In Nieuw-Zeeland moet het bedrijf Global Brokers zelfs sluiten vanwege de koersexplosie. In Groot-Brittannië dreigt er faillissement voor het bedrijf Alpari.

De Zwitserse centrale bank liet gisteren onverwachts de koppeling met de euro los. Daardoor steeg de Zwitserse frank tot wel veertig procent in waarde.

Beleggers die in valuta belegden dachten flinke risico's met de frank te kunnen nemen, omdat er een grens zat aan de waarde van de munt. Zij leden gisteren grote verliezen, zegt Laurens Maartens, valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij. "In deze situatie zijn er geen winnaars."

In het rood

Een Amerikaans bedrijf dat valutatransacties voor particulieren en institutionele beleggers verzorgt, FXCM, zegt dat ook hun klanten veel geld hebben verloren. Gezamenlijk staan ze voor 225 miljoen dollar in het rood.

Ook veel Poolse en Tsjechische huizenbezitters zijn getroffen: zij sloten vaak hypotheken af in franken, omdat dat voordeliger uitpakte. Nu de frank plots duurder is, zijn de maandelijkse betalingen ook ineens vele procenten duurder.

Geld bij lening

De Zwitsere overheid heeft in ieder geval een meevaller. Beleggers hebben steeds meer interesse in staatsleningen uit Zwitserland, omdat die worden gezien als veilig.

De leningen zijn zelfs zo populair dat de rente op tienjarige staatsleningen onder de 0 procent zakte. Dat betekent dat degene die geld uitleent zelfs bereid is om daar rente voor te betalen.

Dat gebeurt vaker bij kortlopende leningen, maar nu dus ook voor het eerst bij leningen voor 10 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl