NOS Nieuws

Verzet bij PvdA-leden tegen nieuwe zorgwet

Verzet bij PvdA-leden over nieuwe zorgwet

Onder de achterban van de Partij van de Arbeid is verzet tegen de inperking van de vrije artsenkeus. Op het PvdA congres dit weekend worden daarom voorstellen ingediend om die verdere inperking tegen te houden. Dit tegen de zin van de partijtop.

De afdeling Amsterdam-Zuid zal bijvoorbeeld een voorstel indienen waarin staat dat de vrije artsenkeuze "volledig, ongeacht de aard van de polis, gegarandeerd moet blijven". Want alleen dan is een "herzien wetsvoorstel voor de PvdA acceptabel." Tien andere afdelingen steunen dit voorstel.

AMvB

Leden uit Krimpen aan den IJssel willen het 'dreigement van het kabinet' om een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in te kunnen zetten, weg hebben. In de kabinetsbrief van vorige maand staat dat als de nieuwe zorgwet onverhoopt niet wordt aangenomen, het kabinet "met uw Kamer zal bezien op welke wijze toch uitvoering kan worden gegeven aan het hoofdlijnen-akkoord".

Een van de mogelijkheden is een AMvB, waarbij de Eerste en Tweede Kamer niet worden betrokken. In de loop van de middag wordt duidelijk welke moties er precies in instemming worden gebracht.

Driekwart tegen

Gisteravond bleek uit een enquête van EenVandaag dat ongeveer driekwart van de leden van de PvdA tegen de zorgwet van minister Schippers is. De leden vinden vooral de verdere inperking van de vrije artsenkeuze onaanvaardbaar.

Van de 935 ondervraagde PvdA-leden vindt 80 procent dat de drie dissidente senatoren goed hebben gehandeld toen ze de wet in de Eerste Kamer verwierpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl