Na het winnen van de wereldtitel was Van Dijk bang om te verliezen AFP

Voor wielrenster Ellen van Dijk was 2013 een topjaar. Ze werd wereldkampioene tijdrijden en zegevierde in verschillende wereldbekerwedstrijden en rittenkoersen, zoals de Holland Ladies Tour. Hoe tegenvallend waren haar prestaties dan ook vorig jaar. Van Dijk won 'slechts' de Ronde van Vlaanderen. "Een mentale kwestie. Ik was bang om te verliezen", zei Van Dijk bij de presentatie van de Boels-Dolmans wielerploeg.

Als ze nu terugdenkt aan vorig seizoen, dan was het nog niet eens zo heel slecht, vindt Van Dijk. "Maar ik heb het jaar afgesloten met een rotgevoel en dat blijft dan natuurlijk het meest hangen."

Dat rotgevoel hield Van Dijk over aan het verliezen van haar Nederlandse en wereldtitel tijdrijden. "Dat doet pijn. Fysiek was ik vorig seizoen wel in orde, maar mentaal zat het niet goed."

Ellen van Dijk is bezig met mentale ondersteuning

Ik dacht de hele tijd, als ik maar niet ga verliezen in deze trui.

Wielrenster Ellen van Dijk

"Nadat ik wereldkampioen was geworden, kon ik moeilijk met de druk omgaan. Ik dacht de hele tijd: als ik maar niet ga verliezen in deze trui. Ik kan niet tweede worden in de regenboogtrui", hield de titelhoudster zich steeds voor. "Dat gebeurde dus wel een aantal keer. Dat deed pijn en zorgde voor een negatief gevoel."

De 27-jarige wielrenster heeft haar best gedaan om die denkwijze te veranderen. "Ik ben bezig met mentale ondersteuning, heb ook een andere coach en train op een iets andere manier. Ik denk dat ik fysiek prima in orde ben en dat ik dat ook wel was, maar dat het dus puur met het mentale vlak te maken had. Hopelijk kan ik dit seizoen laten zien dat die conclusie juist is."

STER reclame