AFP
NOS Nieuws

Merkel wil bewaarplicht telecomdata weer invoeren

De Duitse bondskanselier Merkel wil bedrijven weer kunnen verplichten om hun telecomgegevens op te slaan. Ook dringt ze aan op Europese richtlijnen voor databehoud. Volgens haar is dat noodzakelijk in de strijd tegen terrorisme.

Merkel sprak vanochtend tijdens een debat in de Bondsdag. Na de terreuraanslagen in Parijs is in Duitsland een discussie losgebarsten over het herinvoeren van een bewaarplicht van telefoon- en internetgegevens.

Anders dan in Nederland zijn Duitse bedrijven niet verplicht om telecomdata op te slaan. De regeringspartij CDU van bondskanselier Merkel wil dat veranderen.

Verdeeld

Merkels coalitiepartner SPD is verdeeld over de kwestie. SPD-voorzitter Sigmar Gabriel zegt open te staan voor de invoering van een bewaarplicht, maar zijn partijgenoot en minister van Justitie Heiko Maas wil er niets van weten. "Frankrijk heeft een bewaarplicht, maar die kon de aanslag in Parijs niet voorkomen", zegt Maas.

Bovendien zou het inperken van de privacy van burgers en journalisten het verkeerde antwoord zijn op de terroristische aanslagen, vindt Maas. Ook benadrukt hij dat de bewaarplicht in strijd is met de Europese regelgeving.

Ongrondwettig

Vorig jaar oordeelde het Europese Hof dat het massaal opslaan van bel- en internetdata een te zware aantasting van de privacy van gebruikers is.

Duitsland schafte de bewaarplicht in 2010 af, nadat het Duitse constitutionele hof het verzamelen van telecomgegevens ongrondwettig had verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl