Indonesië executeert zondag Nederlander

1/2Ang Kiem Soei wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd NOS
2/2De Kerobokan-gevangenis op Bali EPA

De Nederlander Ang Kiem Soei wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat vernomen van de Indonesische autoriteiten. 

Het ministerie wil alleen kwijt dat het de aangekondigde executie resoluut veroordeelt. Een woordvoerder zegt dat Buitenlandse Zaken de zaak tot op het hoogste niveau zal blijven aanvechten. 

Ang Kiem Soei werd in 2003 tot de doodstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij de productie van xtc. Hij wordt samen met vijf anderen die voor drugsdelicten zijn veroordeeld, voor een vuurpeloton gezet. Gratieverzoeken van de zes zijn afgewezen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2'Ik ben niet bang voor de dood' (reportage uit 2003)

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2In 2003 wordt Ang Kiem Soei tot de doodstraf veroordeeld

Volgens NOS-correspondent Michel Maas in Indonesië komt de executie van Ang Kiem Soei "eigenlijk wel onverwacht. De veroordeelde zelf ging ervan uit dat de doodstraf na 13 jaar niet meer zou worden toegepast." 

Ook was er hoop dat de nieuwe president Joko Widodo een minder streng beleid zou gaan voeren van zijn voorganger, maar het tegenovergestelde is juist het geval. Hij wil meer mensen gaan executeren. De executie van Ang Kiem Soei en vijf anderen is volgens Maas "een begin van wat een hele reeks van executies zou kunnen worden".

De jarenlange stille diplomatie van Nederland heeft tot nu toe helemaal niks opgeleverd.

NOS-correspondent Michel Maas

Er wordt nog wel overlegd en het personeel van de ambassade is bij elkaar in de buurt van de gevangenis, vertelt Maas, maar hij vraagt zich af of dat wat oplevert. "Nederland houdt zich al jarenlang aan een beleid van stille diplomatie, en dat heeft tot nu toe helemaal niks opgeleverd. Vooral niet als je het vergelijkt met andere landen, waaronder bijvoorbeeld Frankrijk."

Door zware druk van Frankrijk en door heel veel publiciteit is de doodstraf van een Franse veroordeelde omgezet in een levenslange gevangenisstraf. "Dat harde beleid, met veel publiciteit blijkt veel meer effect te hebben dan de stille diplomatie van Nederland", aldus Maas.

STER Reclame