EPA
NOS Nieuws

Turkije onderzoekt 'cartoonkrant' Cumhuriyet

De openbaar aanklager in Turkije is een onderzoek gestart naar de krant Cumhuriyet, die gisteren meerdere cartoons van het Franse Charlie Hebdo plaatste. In de krant was onder meer de tekening van een huilende profeet Mohammed te zien. In totaal waren vier pagina's aan de cartoons gewijd.

Gisteren oordeelde een Turkse rechtbank dat de groene cover van de nieuwe Charlie Hebdo-uitgave niet op internet mag worden gepubliceerd. Cumhuriyet volgde dat vonnis, maar plaatste wel een verkleinde en aangepaste tekening in de papieren krant.

Agenten doorzochten in Istanbul nog een lading kranten die net van de drukkerij kwam. Toen ze de bewuste cover van Charlie Hebdo niet aantroffen, mochten de kranten worden verspreid.

'Dit staan we niet toe'

Premier Davutoglu noemde de publicaties vanochtend niettemin ​een provocatie. Volgens Davutoglu is de tekening van Mohammed beledigend. "En in dit land staan we belediging van de heilige profeet niet toe", zei hij.

Turkse media melden dat twee columnisten van Cumhuriyet worden opgeroepen door de aanklager in Istanbul. Wat er verder met de krant gebeurt, is nog onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl