Een billboard in de VS kondigt de Amerikaanse première aan AFP

De speelfilm The Interview beleeft maandag zijn Nederlandse première. Hij draait dan eenmalig in drie filmhuizen: het Ketelhuis in Amsterdam, het Filmhuis in Den Haag en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Vermoedelijk zal hij daarna ook in commerciële bioscopen te zien zijn.

Dat hij maandag al te zien is, is te danken aan de filmclub Amongst Friends. Die organiseert eens in de maand een sneak preview: een première van een film waarvan de naam niet wordt bekendgemaakt. 

"Nu lekte de titel uit, omdat de hints op Facebook en de website nogal makkelijk waren", zegt Hein van Joolen van Amongst Friends.

Noord-Korea

The Interview gaat over twee Amerikaanse journalisten die van de CIA opdracht krijgen om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. Aan het eind van de film gebeurt dat ook. Noord-Korea is daar woedend over.

Producent Sony Pictures werd in juni vorig jaar het doelwit van een cyberaanval, waarbij scripts, persoonsgegevens van medewerkers en zelfs complete films werden gestolen. 

Ook dreigden de hackers met aanslagen op bioscopen, waarna Sony The Interview terugtrok. Toen dat werd gezien als een knieval, werd de film alsnog uitgebracht.

De VS verdenkt Noord-Korea van de aanval. Noord-Korea ontkent alle betrokkenheid.

STER reclame