Agenten surveilleren bij een school
NOS Nieuws

Vaker melding van wapens en drugs op school

Middelbare scholen maken vaker melding van wapens en drugs. Het aantal meldingen van wapens op school steeg vorig jaar met 7 procentpunt naar 29 procent, meldt staatssecretaris Dekker.

Sommige scholen hebben helemaal geen melding gemaakt van wapens, terwijl andere scholen dat vijf keer deden.

Dekker noemt de toename van het wapenbezit zorgelijk, maar zegt wel dat het aantal incidenten per school klein is. "Ik zal voor komend jaar opdracht geven om extra aandacht te besteden aan de wijze waarop scholen wapenbezit kunnen terugdringen. Ook zal ik, samen met de minister van Veiligheid en Justitie, de checklist ‘invoering controle op wapenbezit’ laten actualiseren en bij scholen onder de aandacht brengen."

Drugs

Scholen melden ook vaker drugsgebruik. Ongeveer 57 procent van de leidinggevenden deed dat vorig jaar. Gemiddeld genomen zijn er 1,6 incidenten per school.

In de tweejaarlijkse veiligheidsmonitor is ook gevraagd naar incidenten met religieus extremisme. Vier procent van de schoolleidingen heeft daarmee te maken gehad. Dekker noemt het aantal gemelde incidenten erg laag, maar hij vindt het wel belangrijk om dreigende radicalisering van jongeren aan te pakken. "De recente aanslagen in Parijs hebben ons nog eens duidelijk gemaakt dat geradicaliseerde jongeren, ook al zijn zij relatief klein in getal, een bedreiging voor de veiligheid kunnen vormen."

Jihadisme

De staatssecretaris wijst erop dat zijn ministerie actief deelneemt aan het actieprogramma 'Integrale aanpak jihadisme', dat afgelopen zomer naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl