Pechstein en haar strijd tegen de ISU Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De rechtbank van München heeft zich ontvankelijk verklaard in de zaak van Claudia Pechstein tegen de internationale schaatsunie ISU. Daardoor gaat een Duitse burgerrechter zich uitspreken over de waarde van het bio-medisch paspoort als bewijs in dopingzaken.

Door het besluit van de rechtbank wordt het sporttribunaal CAS, dat eerder een beroep van Pechstein tegen haar dopingschorsing afwees, buitenspel gezet. Normaal gesproken eindigde een zaak bij een uitspraak van het CAS, maar nu kan de zaak dus een vervolg krijgen.

De internationale schaatsbond ISU kan nog in beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank in München.

Verregaande gevolgen?

De Duitse rechter kan zich niet vinden in de samenstelling van het CAS, omdat alle rechters daar uit de sport komen. De rechtbank vindt ook dat het bewijs van dopinggebruik door Pechstein op basis van bloedwaarden in een bio-medisch paspoort te dun is.

Dit alles kan verregaande gevolgen hebben voor de sportwereld, want bijvoorbeeld in het wielrennen worden renners vaak geschorst op basis van hun bloedpaspoort.

Slepende kwestie

De zaak-Pechstein dateert uit 2009. Toen werden tijdens de WK allround in Hamar bij haar onnatuurlijke schommelingen geconstateerd bij een bloedcontrole. Als eerste atlete in de historie werd ze gestraft op basis van schommelende bloedwaarden.

Het leverde Pechstein een schorsing van twee jaar op. Inmiddels is ze al weer een tijd terug op de schaatsbaan, maar de kwestie speelt nog altijd. Pechstein stelt dat de afwijkende waarden genetisch bepaald zijn en eist nu een schadevergoeding van 4,4 miljoen euro van de internationale schaatsbond.

Tussen de ISU en Pechstein komt het niet meer goed

STER reclame