Gevangenis op de marinebasis Guantánamo in Cuba
NOS Nieuws

Guantánamo-gevangenen naar Oman en Estland

Opnieuw zijn gedetineerden uit het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay overgeplaatst naar andere landen. Het zijn vijf mannen uit Jemen. Vier van hen zijn naar Oman gebracht, één naar Estland.

De mannen werden meer dan tien jaar geleden opgepakt in Pakistan op verdenking van terreuractiviteiten voor al-Qaida. Sindsdien zaten ze vast op de Guantánamo-basis in Cuba.

President Obama beloofde bij zijn aantreden dat Guantánamo Bay zou worden gesloten. Dat is er nog altijd niet van gekomen, onder meer door Republikeinse tegenwerking in het Congres. Er zitten nog 122 gevangenen vast.

Kazachstan

De laatste tijd worden steeds meer landen bereid gevonden om gedetineerden over te nemen. Vorig jaar werden 28 gevangenen overgebracht, het grootste aantal sinds 2009. Eind vorig jaar nam Kazachstan vijf gedetineerden op.

De meeste Guantánamo Bay-verdachten werden kort na de aanslagen van 11 september 2001 opgepakt. Mensenrechtenactivisten hebben veel kritiek op de gevangenis, omdat de meeste verdachten nooit zijn berecht of in staat van beschuldiging gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl