Meer winkels van Albert Heijn waren dit jaar met kerst open. ANP

Topman Albert Heijn vertrekt

time icon

De topman van Albert Heijn, Sander van der Laan, vertrekt per 1 februari. Hij wordt opgevolgd door Wouter Kolk, die al bij Ahold werkt. Het nieuws valt samen met de omzetcijfers over het vierde kwartaal en heel 2014.

Albert Heijn kampt al een paar jaar met flinke tegenwind. De vraag hoe het tij kan worden gekeerd lag de afgelopen tijd vaak op tafel. 

"De afgelopen 1,5 à 2 jaar is belangrijk terrein verloren en werd duidelijk dat Albert Heijn moeite heeft met de positionering in de markt. Daarover werden al maanden gesprekken gevoerd, die uiteindelijk hebben geleid tot dit besluit", aldus een woordvoerder. 

"In gezamenlijk overleg" is besloten dat de topman vertrekt. Zijn opvolger heeft 'blauw bloed' en werkt, met een onderbreking van zes jaar, al sinds 1991 bij Ahold.

Geen slechte kerst

De supermarkten van Albert Heijn hebben dit jaar een goede kerst gedraaid. Ahold spreekt van "sterke prestaties van de Albert Heijn-winkels". Het marktaandeel van AH steeg in het vierde kwartaal en over het hele jaar verbeterde het marktaandeel licht. Door de prijsacties werden de winstmarges wel kleiner.

"Albert Heijn heeft op zich een goede kerstperiode achter de rug, maar dit bedrijf wordt niet gerund op kwartaalbasis", zegt een woordvoerder.

Retailspecialisten hielden juist rekening met een omzetdaling vanwege de concurrentie van prijsvechter Lidl en de opmars van Jumbo.

Online

Moederbedrijf Ahold heeft afgelopen jaar een netto omzetstijging gerapporteerd van een half procent vergeleken met 2013. De netto omzet van het bedrijf was 32,8 miljard euro. De onlineverkopen stegen vooral in 2014 met bijna 17 procent. Terwijl de winkelverkopen 0,1 procent daalden. 

STER Reclame