Shell ziet af van een miljardeninvestering in Qatar
NOS Nieuws

Olieprijs haalt streep door miljardeninvestering Shell

Shell trekt de stekker uit een miljardenproject in Qatar. De gedaalde olieprijs en ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie van de laatste maanden maken duidelijk dat het project niet langer rendabel is, stelt Shell.

"De kapitaalkosten zijn te hoog waardoor commerciële exploitatie ondoenlijk is, al helemaal in het licht van de huidige ontwikkelingen in de energie-industrie", staat in een verklaring.

In december 2010 tekenden Shell en Qatar Petroleum (QP) een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling en bouw van Al-Karaana, een reusachtig petrochemisch complex ter waarde van 6,5 miljard dollar. De joint venture is voor 80 procent eigendom van QP en 20% van Shell.

Rendabel

Het complex zou onder meer bestaan uit een enorme stoomkraker om aardgas om te zetten in basischemieproducten. Het zou direct aansluiten op een groot aardgasveld van Shell in Qatar. Het project verkeert nog in de ontwikkelingsfase en het ontwerp kwam pas een jaar geleden van de tekentafel. De bouw ervan zou jaren duren.

Olieprijs

Ten tijde van de ondertekening lag de olieprijs rond de 90 dollar en in de jaren daarna rond de 110 dollar. Afgelopen najaar is de olieprijs fors gedaald. Nu kost een vat minder dan 50 dollar.

Veel projecten en investeringen zijn gebaseerd op een veel hogere olieprijs. Oliebedrijven zijn daarom koortsachtig bezig hun investeringsprogramma's tegen het licht te houden.

Shell investeert op jaarbasis 15 tot 25 miljard dollar.

De voorbije maanden voelde de olie-industrie al de druk van de lage olieprijzen en werden projecten afgeblazen of op de lange baan geschoven. Offshorebedrijven merken dat er minder werk is. In de Nederlandse olie-industrie werken zo'n 30.000 mensen bij 400 bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl