Dolf van der Wal in actie tijdens de USSA Grand Prix in december
NOS Sport

Freestyle-snowboarders jagen op eerherstel

Het is dit seizoen behelpen voor de Nederlandse freestyle-snowboarders. In Kreischberg moeten Dimi de Jong en Dolf van der Wal vrijdag bij de wereldkampioenschappen de kwalificaties in de halfpipe zien door te komen.

In de week daarna geldt hetzelfde voor Joris Ouwerkerk op de onderdelen slopestyle en big air. Alle drie kunnen ze amper van een gedegen voorbereiding spreken.

Dat een topprestatie moeilijk wordt, is duidelijk.

Dimi de Jong

De Jong en Van der Wal kwamen bijna een jaar geleden in Sotsji in actie in de halfpipe tijdens de Olympische Spelen. Het werden optredens om snel te vergeten. Van der Wal kwam in de kwalificatie zo hard op de rand van de halfpipe terecht, dat hij maandenlang met rugproblemen kampte. De Jong lukte het ook niet een goede prestatie neer te zetten. In de eerste run viel hij, in de tweede bijna.

"Een topprestatie wordt moeilijk"

"Ik heb een paar dagen stevig gebaald. Je weet dat je veel beter kunt. Het is echter een momentopname. Met een goede run was ik in Sotsji ver gekomen, nu hebben we volgens iedereen gefaald", kijkt De Jong terug. De 20-jarige Hagenaar stond pas tien maanden later weer op zijn snowboard.

De Jong onderging na Sotsji een schouderoperatie. Het herstel duurde tot eind december. "Ik heb twee trainingsdagen in de benen. In Laax waren de omstandigheden zo slecht dat we amper konden trainen. Geen idee wat ik van de WK moet verwachten. Als er een goede 'pijp' ligt, verwacht ik het snel weer op te pikken. Maar dat een topprestatie moeilijk wordt, is duidelijk."

2014: Van der Wal en De Jong stellen teleur in Sotsji

Het budget is dit seizoen fors minder.

Dolf van der Wal

Balend thuis

Dolf van der Wal zat twee dagen na zijn mislukte optreden in Sotsji - eerder ging het in 2010 mis in Vancouver – alweer balend thuis. "Ik was graag langer gebleven, maar moest tegen mijn zin naar huis. Er was geen plek voor me in het olympisch dorp. Daar heb ik echt van gebaald. Ik was in topvorm, heb weinig van de sfeer meegekregen. Ik mocht ook niet weg uit Nederland, omdat ik nog een tijd beschikbaar moest zijn voor randactiviteiten."

Het nieuwe seizoen bracht hem tot nu toe één optreden in de World Cup. In Copper Mountain haalde hij de finale niet. "Het budget is dit seizoen minder. De trainingsomstandigheden in Europa waren slecht. Er waren geen halfpipes open en als dat wel het geval was, was het weer vaak zo slecht dat trainen onmogelijk was. Van een echte voorbereiding op de WK kun je niet spreken. Gaat het in Kreischberg mis, worden we er waarschijnlijk weer op afgerekend", verwacht de 27-jarige routinier.

Toch is Van der Wal hoopvol. "Ik was kort voor de Spelen in topvorm. Toen ik in december in Amerika was voor de World Cup merkte ik dat de vorm er nog was. Het ging zeker in de trainingen erg goed. Tot diep in de zomer heb ik rugklachten gehad van die val in Sotsji, maar inmiddels ben ik fit. Ik ga in Kreischberg toch voor een finaleplaats, ondanks de gebrekkige voorbereiding. Als de wedstrijdomstandigheden maar goed zijn."

Ouwerkerk mentaal sterker

De 22-jarige Joris Ouwerkerk haalde op een haar na kwalificatie voor Sotsji. Dat leverde een jaar geleden een paar slechte dagen op, maar hij hervatte snel de training. "Ik heb de maanden direct na Sotsji veel getraind en nieuwe 'tricks' geleerd. Daar hoop ik nu profijt van te hebben", zegt de snowboarder, die in Kreischberg op de onderdelen slopestyle en big air uitkomt.

Ouwerkerk werkte één World Cup big air af in Istanbul, waar hij aanvankelijk niet naar toe mocht. Toen hij uiteindelijk wel kon, zat hij in Turkije zonder zijn wedstrijdspullen omdat een tas was achtergebleven. Met geleende spullen van een cameraman maakte hij geen indruk op de jury.

Zijn voorbereiding op het seizoen begon met een stage in Saas-Fee. "Daar hebben we een week kunnen trainen. Toen we later teruggingen, was het daar slecht weer. Geld om iets anders te doen, was er niet. Ook in Laax heb ik de afgelopen dagen weinig kunnen doen."

Ouwerkerk: "We hebben gewoon een paar heel belangrijke weken gemist. Over de voorbereiding op de WK ben ik ook zeer ontevreden. Mentaal ben ik echter een stuk sterker geworden. Als ik goede runs neerzet, kan ik op de WK met de top acht mee. Bij big air zal veel afhangen van de conditie van de schans. Het is op dit moment moeilijk in te schatten wat de mogelijkheden zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl