Samsom en Wilders vanavond in de Tweede Kamer ANP

PvdA-leider Samsom verwijt PVV-leider Wilders dat hij met zijn harde aanpak "hetzelfde doet als terroristen". 

Samsom deed dat in het debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Parijs en de gevolgen daarvan voor Nederland. Later verduidelijkte Samsom dat hij ermee bedoelde dat Wilders volgens hem dezelfde strategie gebruikt als terroristen: "Het zaaien van angst en haat, maar dan met woorden."

Aan het einde van het betoog van Wilders liep Samsom naar de microfoon en zei dat hij meeleeft met de PVV-leider omdat die op dezelfde dodenlijst staat als de vermoorde hoofdredacteur van het satirische blad Charlie Hebdo. Maar vervolgens beschuldigde hij Wilders van met terrorisme vergelijkbaar gedrag, door het verspreiden van "haat, angst en verdeeldheid".

Wilders reageerde woedend. "U hebt een zieke geest. Het is abject en ziek. Hier wil ik het bij laten."

Wilders (PVV) en Samsom (PvdA)

Vrijheden

De andere fractievoorzitters hebben ook kritiek op Wilders. GroenLinks-leider Van Ojik vroeg zich hardop af of Wilders wel eens nadenkt over de gevolgen van de manier waarop hij politiek bedrijft. VVD-fractievoorzitter Zijlstra: "U zegt op te komen voor de vrijheden in dit land en dat doet u door ze weg te gooien."

"U schiet er niets mee op dat u met iedereen hier in conflict komt", zei CDA-leider Buma. "U staat hier over tien jaar nog boos te zijn."

Wilders houdt vol dat zijn partij de enige is geweest die altijd heeft gewaarschuwd voor moslimterrorisme en voor de juiste maatregelen heeft gepleit.

STER reclame