Inwoners van de stad Blantyre zien hoe de straat is veranderd in een rivier AFP

"Huizen, bruggen en auto's zijn meegenomen door het water", zegt Tim van der Linden. "Hele dorpen zijn ondergelopen."

De Nederlander woont in de stad Zomba, in het zuiden van Malawi. De regio is de afgelopen dagen getroffen door zware overstromingen. 

Meer dan vijftig mensen zijn omgekomen en 86.000 mensen zijn hun huis kwijt.

Begraafplaats

Van der Linden runt al een aantal jaar een koffiezaak en heeft een galerie in Zomba. "Het regent hier altijd hard in het regenseizoen", zegt hij. "Maar het probleem is nu dat het de afgelopen vier of vijf dagen aan een stuk doorging. Het stopte niet. Hier in de stad is een rivier zo zwaar overstroomd, dat een hele begraafplaats is weggespoeld."

Vandaag is het redelijk droog. In de stad is nauwelijks elektriciteit. "Mensen op het platteland kunnen niet naar de stad komen en wachten op hulp. Ze zijn ingesloten", zei de Nederlander in het NOS Radio 1 Journaal.

Helikopters

Het is de vraag hoe en of die hulp er komt. "De overheid doet zoveel mogelijk, maar de middelen schieten tekort. Er moeten speedboten en helikopters worden ingezet", zegt Van der Linden. De president van Malawi heeft de hulp ingeroepen van de internationale gemeenschap en in een aantal provincies de noodtoestand uitgeroepen.

Voor de komende dagen wordt nog meer regen verwacht.

STER reclame