EPA
NOS Nieuws

Turkse rechter verbiedt cover Charlie op internet

Een Turkse rechter heeft bepaald dat de toegang wordt geblokkeerd naar websites die de voorpagina van de nieuwe Charlie Hebdo publiceren. Op de cover van de laatste editie van het Franse satirische blad staat een spotprent van de profeet Mohammed.

Onder meer de Turkse nieuwssite T24 heeft de cartoon geplaatst. Ondanks de uitspraak van de rechter was de site 's middags nog gewoon toegankelijk.

De zaak was aangespannen door een advocaat die de publicatie van de spotprent wilde tegenhouden.

Te laat

De krant Cumhuriyet wachtte de uitkomst van de rechtszaak niet af. Het dagblad was al verschenen met een gedrukte bijlage waarin enkele pagina's te zien zijn van de jongste uitgave van Charlie Hebdo.

Cumhuriyet heeft de voorpagina niet overgenomen, maar de spotprent wel klein geplaatst. De krant heeft de cartoon niet op zijn website gezet.

Veiligheidsmaatregelen

Afgelopen nacht hield de politie in Istanbul een vrachtwagen tegen met de nieuwe kranten van Cumhuriyet. Toen duidelijk werd dat de voorpagina van Charlie Hebdo niet was overgenomen, mocht de wagen doorrijden.

De politie heeft de veiligheidsmaatregelen bij het kantoor van Cumhuriyet in Istanbul aangescherpt. Voor het pand zijn drie mensen opgepakt. Een van hen riep bij de arrestatie: "U zult mijn geloof, mijn profeet niet aanvallen."

Meerdere politici uiten kritiek op Cumhuriyet, onder wie vicepremier Akdogan. Hij noemt de publicatie van de spotprent een provocatie.

Mars

Zondag liep de Turkse minister Davutoglu van Buitenlandse Zaken mee in de Mars van de Republiek na de aanslag op Charlie Hebdo, die twaalf mensen het leven kostte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl