Zoutzuurdampen boven de A73 Paul Sanders / NOS
NOS Nieuws Binnenland

Zoutzuur: ontzettend agressief en een gevaar voor de mens

Bij een ongeval op de A73 is een tankwagen met zoutzuur leeggelopen en daarbij kwam zoutzuurdamp vrij. Hoe gevaarlijk is zoutzuur? 

Volgens toxicoloog en milieuchemicus Jacob de Boer is het spul ontzettend agressief en een gevaar voor de mens. Bij contact met zoutzuur kunnen zware brandwonden ontstaan, die al snel onherstelbaar zijn. 

Wanneer zoutzuur in contact komt met water ontstaat een chemische reactie, waarbij veel damp vrijkomt. Die damp bevat gevaarlijke stoffen. Bij inademing kan longoedeem ontstaan en dat is dodelijk. Ook ogen kunnen beschadigd raken als ze met de damp in contact komen.

Vissen

De damp wordt door wind en afstand verdund, maar de verspreiding levert gevaar op voor het milieu. "Als het in het water terechtkomt, is het dodelijk voor vissen en andere waterdieren."

Volgens De Boer is het belangrijk dat iedereen die nu in Limburg in contact is gekomen met het zoutzuur zich door artsen laat nakijken. De automobilisten die achter de vrachtwagen reden toen het ongeluk gebeurde, worden door artsen onderzocht. Twee van hen zouden ademhalingsproblemen hebben.

De brandweermannen en hulpdiensten kunnen alleen met beschermende kleding en ademmaskers in de buurt komen van de beschadigde tankwagen.

STER reclame