"Artsen moeten patiënten beter voorlichten maar dat hoeft niet verplicht schriftelijk", vinden VVD en PvdA
NOS Nieuws

Kamer: schriftelijke informatie patiënten niet verplicht

Artsen hoeven patiënten niet verplicht schriftelijk te informeren voor ze een behandeling of operatie ondergaan. Een burgerinitiatief dat daartoe oproept en morgen in de Tweede Kamer wordt behandeld, haalt geen meerderheid.

Wel onderschrijven VVD en PvdA delen van het plan. De regeringspartijen vinden dat de informatievoorziening aan patiënten moet verbeteren. Ze dienen daarom morgen een motie in die dat moet regelen.

Initiatiefneemster van het plan is de Helmondse Maria Smit. Ze begon haar actie omdat ze zelf slachtoffer is van een medische behandeling die slecht uitpakte en niet meer kon worden hersteld. Nog altijd heeft ze veel pijn.

Smit verzamelde genoeg handtekeningen voor de behandeling van haar plan in de Kamer en komt morgenmiddag zelf aan het woord. Dat komt niet zo vaak voor voor een niet-Kamerlid.

Smit wil dat patiënten voortaan voor een ingreep of operatie schriftelijke uitleg krijgen over de behandeling. Zo weet de patiënt vooraf welke complicaties en risico's eraan vastzitten. Ook kan hij of zij nog nadenken over een alternatief.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt de schriftelijke verplichting te ver gaan. Er wordt al gewerkt aan een wet waardoor informatie geven verplicht wordt, maar dat kan volgens VVD en PvdA op allerlei manieren en hoeft niet per se schriftelijk.

Cardiologen

"Dat kan bijvoorbeeld ook door betere gesprekken, een filmpje op YouTube of een uitgebreidere folder", zegt PvdA-Kamerlid Bouwmeester. Ze noemt als voorbeeld de cardiologen, bij wie de informatievoorziening volgens haar op goed niveau is.

Ook VVD-Kamerlid Wijngaarden vindt het belangrijk dat de informatie aan patiënten verbetert. "Er komt een nieuwe wet aan, de WKKGZ, die al veel zal verbeteren", zegt hij. "Maar dit punt, alle behandelingen schriftelijk vastleggen, is moeilijk."

Patiënten lopen volgens Wijngaarden het risico veel te veel informatie te krijgen die alleen maar tot verwarring leidt. "Bovendien komt er te veel bureaucratie. We zouden het aantal zorgverleners bijna moeten verdubbelen om dat papierwerk aan te kunnen."

Wijngaarden heeft nog wel een advies aan patiënten die een gesprek krijgen over hun behandeling. "Vraag de arts of je het gesprek kunt opnemen om het thuis nog eens rustig terug te beluisteren". Hij verwacht niet dat er artsen zijn die dat verzoek weigeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl