Van der Ploeg en Duivesteijn hopen op een nieuw debat over de publieke sector ANP

De PvdA-prominenten Duivesteijn en Van der Ploeg pleiten voor herstel van de publieke sector. In een open brief schrijven ze dat achter de stem tegen een inperking van de vrije artsenkeuze door de Eerste Kamer een veel fundamentelere zorg over de ontwikkeling van de publieke sector schuilgaat.

Duivesteijn was een van de PvdA-senatoren die vorige maand tegen de zorgplannen van minister Schippers stemden. Hij was eerder lang Tweede Kamerlid, onder meer als vice-fractievoorzitter onder het tweede kabinet-Kok. Van der Ploeg was staatssecretaris in dat kabinet. Hij is nu hoogleraar economie. 

Volgens de twee zijn maatschappelijke organisaties meer en meer van de staat naar de markt opgeschoven en is het maatschappelijk middenveld zijn legitimatie aan het kwijtraken. "Iets is immers maatschappelijk als het ook écht van de gemeenschap is, en dat ownership is er niet wanneer er nog slechts sprake is van cliënten die een product afnemen en van leverancier of merk wisselen als dat aantrekkelijker is."

Verankering

Duivesteijn en Van der Ploeg vinden dat de publieke instellingen weer werkelijk in de samenleving moeten worden verankerd en dat "de ruimte voor publieke taken die vallen tussen staat en markt werkelijk publiek moet blijven". 

Volgens hen hebben progressieve partijen daarin een extra opdracht, omdat het hier ook gaat om de rechtszekerheid van burgers en onderlinge solidariteit. "Hoe kan het dat bij deze partijen iedere vorm van gemeenschappelijke gedachtevorming ontbreekt?", aldus de twee PvdA'ers. 

Duivesteijn in Nieuwsuur over publieke sector

STER reclame