NOS Nieuws

Al-Qaida in Jemen claimt aanslag in Parijs

Al-Qaida in Jemen heeft in een video de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op het blad Charlie Hebdo. De spreker, een hoge commandant bij de terreurorganisatie, zegt dat de aanslag is gepleegd om de profeet Mohammed te wreken.

Nasr al-Ansi noemt de twee schutters in Parijs "helden die met de aanslag hun belofte zijn nagekomen." Hij feliciteert de broers, die volgens hem de eer van de islam hebben hersteld. "Ze hebben een boodschap afgegeven aan iedereen die het durft om de profeet te beledigen."

Geert Wilders

In de video wordt gedreigd met meer aanslagen, zolang Mohammed wordt beledigd. "Neem wraak op het moslimbloed dat wordt vergoten, onze eer die wordt bezoedeld en de Koran die wordt verscheurd", zegt de hoge commandant in het elf minuten durende filmpje.

De hoofdredacteur van Charlie Hebdo kwam om bij de aanslag. Hij stond op een dodenlijst van al-Qaida waaraan al-Ansi in de video refereert. Op de achtergrond is PVV-leider Geert Wilders te zien.

Screenshot van de al-Qaida-video waarin PVV-leider Geert Wilders op de achtergrond te zien is

Islamitische Staat

Vorige week werd de aanslag waarbij twaalf mensen omkwamen al opgeëist door al-Qaida in Jemen. Ook vertelde een van de twee schutters in Parijs dat hij werd gefinancierd door de Jemenitische tak van de terreurgroep.

In het begin van de video is eerst de voormalige al-Qaida-leider Osama bin Laden te horen. Daarna komt al-Ansi aan het woord. Achter hem is een vlag te zien die vaker door extremistische moslims wordt gebruikt, zoals aanhangers van Islamitische Staat. Eerder heeft de leider van al-Qaida in Jemen kritiek geuit op het uitroepen van een kalifaat in Syrië en Irak door IS.

In een filmpje dat IS vandaag op internet plaatste, wordt terrorist Coulibaly geprezen voor de gijzeling in een kosjere supermarkt in Parijs. Coulibaly werd gedood bij de bestorming van de winkel door de politie. Vier anderen kwamen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl