1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Rel om oude röntgenfoto's Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft opdracht gegeven de vernietiging van oude röntgenfoto's onmiddellijk te stoppen. Een bedrijf dat ermee belast is, is onzorgvuldig met het materiaal omgegaan, meldt het ziekenhuis.

RTV Noord meldt dat er onder meer grappen werden gemaakt over een röntgenfoto van iemand die in de schaamstreek is geschoten. De bewuste foto zou zijn rondgegaan onder medewerkers terwijl er geroepen werd: "Kijk, hij heeft hagel in de kloten!"

RTV Noord heeft naar eigen zeggen een aantal van de medische dossiers in handen gekregen. Het materiaal bestaat uit röntgenfoto's, beschrijvingen van ziektebeelden, namen, geboortedata en adressen.

Onderzoek

De taak om de oude foto's te vernietigen ligt bij het bedrijf Virol. Dat heeft op zijn beurt het werk uitbesteed aan werkvoorzieningschap Synergon. Synergon moet onder meer röntgenfoto's en papier scheiden. Het UMCG had strenge voorwaarden gesteld om de privacy te waarborgen, maar daar zouden medewerkers zich niet aan hebben gehouden.

Synergon is een intern onderzoek gestart. Op basis van de resultaten bepaalt het UMCG of en hoe de samenwerking wordt voortgezet, aldus het ziekenhuis. Een woordvoerder kon niet zeggen wat voor specifieke misstanden zich hebben voorgedaan. "Dat moet het onderzoek uitwijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl