Advertenties op Marktplaats Marktplaats.nl

Nog voordat het nieuwe nummer van Charlie Hebdo in de Nederlandse winkels ligt, wordt het blad al verhandeld via Marktplaats. De prijzen variëren van 2,50 euro tot 100 euro voor een exemplaar.

Sommige aanbieders zijn er zelfs speciaal voor naar Frankrijk gereisd. "Dinsdagavond ben ik per bus richting Frankrijk gegaan. Woensdag vroeg in de ochtend ben ik aangekomen en ik heb voor de deur van de kiosk gewacht en een zeer bescheiden hoeveelheid gekocht", schrijft Bob uit Utrecht bij zijn advertentie. Hij vraagt 20 euro.

Magiel uit Geldrop vraagt 100 euro voor de laatste editie van het Franse satirische weekblad. Voor verzending naar je huisadres komt er nog eens 2,76 bovenop. Hij omschrijft het blad als "zo goed als nieuw".

Inmiddels heeft hij de advertentie verwijderd. "Ik heb zo veel mails gekregen, dat ik er helemaal klaar mee ben. Ik wil niets meer met die tijdschriften. Wil jij er eentje?" Hij had deze reacties niet verwacht en noemt aanbieders die de tijdschriften voor de normale prijs aanbieden naïef. "Iemand anders verdient ook aan de exemplaren. En anders kan je het geld altijd nog doneren."

Sommige aanbieders reisden naar Frankrijk om het blad te kopen AFP

Omdat ik gewoon misselijk word van de mensen hier die geld aan deze vreselijke gebeurtenis willen verdienen bied ik het blad aan voor de normale prijs van 2,50.

Tekst uit een advertentie op Marktplaats

Mensen die morgen een exemplaar willen kopen in de Nederlandse boekwinkel of kiosk komen waarschijnlijk bedrogen uit, gezien de advertentie van Wim van de Boekenwinkel uit Den Haag. "Ik ben werkzaam bij een boekhandel en weet dat wij er morgen 6 stuks zullen krijgen, deze zal ik natuurlijk zelf kopen en verkopen op marktplaats aan mensen die erin geïnteresseerd zijn. 4 zijn al gereserveerd, ik heb er nog 2 over." Ook hij vraagt 100 euro per exemplaar.

De goedkoopste optie is die van Simon uit Assendelft, die zegt "misselijk te worden van de mensen hier die geld aan deze vreselijke gebeurtenis willen verdienen". Hij heeft familie wonen in de buurt van Parijs en krijgt zeker 30 en mogelijk zelfs 70 exemplaren die hij aanbiedt voor de normale prijs van 2,50.

Ook Jesse uit Nieuwegein is niet uit op grote winst. Hij vraagt 3 euro. Hij zit in Bordeaux en heeft twee exemplaren weten te bemachtigen. Vrijdag komt hij terug en kunnen ze opgehaald worden. 

Willem Holtrop

Verzamelaars melden zich ook op Marktplaats. Zo biedt een Amsterdammer vijf jaargangen (1976-1980) van Charlie Hebdo aan voor 2000 euro. Een boek met tekeningen van de Nederlandse medewerker van Charlie Hebdo, Willem Holtrop, is al gereserveerd. 

Op de verkoop van het blad op Marktplaats wordt op Twitter veel gereageerd. Ook op Marktplaats zelf is tegengeluid te horen. Zo schrijft ArtDeco uit Krommenie "Tot mijn verbijstering zie ik dat het blad soms voor woekerprijzen wordt aangeboden. Geld is kennelijk belangrijker dan ethiek. Misschien waren de adverteerders wel heel verontwaardigd en boos na de bloederige aanslag maar dit belet ze niet om een centje mee te pikken, gatver! Durft zich ook nog Charlie te noemen..."

Morgen komen via de officiële kanalen enkele honderden exemplaren naar Nederland. Die worden over zo'n zestig tot tachtig verkooppunten verspreid. Van het eerste nummer na de bloedige aanslag worden in totaal 5 miljoen exemplaren gedrukt. Het leeuwendeel ligt in de Franse winkels. 

STER reclame