In Duitsland zijn weer tienduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor of tegen de Pegida-beweging.

In Dresden liepen naar schatting 25.000 mensen mee in een demonstratie van Pegida. Volgens de organisatoren waren het er zelfs 40.000. Zij betogen tegen wat zij noemen 'de islamisering van Europa' en wilden met de stille wandeling van vanavond ook de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdenken.

Tegelijkertijd gingen tienduizenden mensen in verschillende Duitse steden de straat op tegen de Pegida-beweging. In München demonstreerden 20.000 mensen. In Berlijn waren zo'n 4000 mensen op de been en in Leipzig betoogden 30.000 mensen. In Hannover zijn 17.000 deelnemers geteld.

De afgelopen weken worden de tegendemonstraties tegen Pegida steeds massaler

Rouwbanden

De organisatie van Pegida had opgeroepen te betogen met een Duitse vlag met daarop een zwarte band om de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs te herdenken. Sommigen gaven gehoor aan die oproep.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas noemde de steunbetuiging van Pegida voor de Franse slachtoffers "hypocriet". 

'Wandeling'

De organisatie noemt de demonstraties zelf een "wandeling". Die van vanavond was de twaalfde protestwandeling sinds oktober. De beweging demonstreert elke maandag in Dresden. 

Pegida staat voor "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes" oftewel "patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Westen". 

Anti-islambeweging Pegida betoogt in meerdere Duitse steden

STER reclame