Bellen op vakantie wordt per saldo goedkoper
NOS Nieuws

T-Mobile schaft buitenlandse EU-belkosten af

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

T-Mobile gaat als eerste telecomaanbieder buitenlandse bel- en sms-kosten afschaffen. Bellen vanuit een ander EU-land gaat dan uit dezelfde bundel die een klant ook in Nederland gebruikt, met een maximum van twee uur per maand. Sms'en vanuit het buitenland wordt gratis.

Nederlanders bellen steeds minder met hun smartphone en zijn juist meer online. Toch verandert er niets op het gebied van internetten in een ander EU-land. Volgens T-Mobile is het nog te complex om daar afspraken over te maken met buitenlandse providers. De Amerikaanse tak van T-Mobile biedt al wel gratis internet in het buitenland aan, maar dan op heel lage snelheid.

De verandering gaat volgende week in. Bestaande klanten moeten hun huidige abonnement omzetten voordat ook zij in het buitenland kunnen bellen vanuit hun Nederlandse bundel. Daar kunnen kosten bij komen kijken, geeft het bedrijf toe. Of de nieuwe abonnementen duurder zijn dan de huidige, is nog onbekend.

Europese wens

Het telecombedrijf zet een voorzichtige eerste stap in de richting van het Europees Parlement. Het parlement wil dat eind dit jaar alle buitenlandse belkosten binnen de EU worden afgeschaft, zodat mobiele gebruikers in de hele EU hetzelfde betalen als in eigen land.

Mobiele aanbieders verzetten zich tegen het plan, omdat het hen veel geld kan kosten. Volgens de Amerikaanse directeur van T-Mobile hebben sommige aanbieders een marge van 95 procent op mobiel internet in het buitenland.

Meer data

Van de drie grote mobiele aanbieders in Nederland is T-Mobile de enige die nog geen landelijk dekkend 4G-netwerk heeft. Dat komt volgens het bedrijf onder meer doordat het bedrijf eerst zijn complete netwerk opnieuw opbouwt.

T-Mobile zegt dat het internetverbruik op zijn mobiele netwerk de afgelopen twaalf maanden met 128 procent is gegroeid in gebieden waar 4G beschikbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl