Netanyahu en Hollande in de Grote Synagoge in Parijs
NOS Nieuws

'Netanyahu was niet welkom in Parijs'

De Franse president Hollande heeft de Israëlische premier Netanyahu nadrukkelijk gevraagd niet naar Parijs te komen voor de Mars van de Republiek. Dat zegt het Israëlische tv-station Channel 2 op basis van een bron die nauw betrokken was bij het diplomatieke verkeer tussen het kantoor van Netanyahu en dat van de Franse president. Andere Israëlische media nemen het bericht over.

Nadat de eerste uitnodigingen voor de mars waren verstuurd, zou Hollande's veiligheidsadviseur, Jacques Audibert, contact hebben opgenomen met zijn Israëlische collega, Yossi Cohen, en hebben gezegd dat Hollande Netanyahu liever niet zag verschijnen.

Audibert zou hebben gezegd dat de mars bedoeld was om solidariteit met Frankrijk te betuigen. De komst van Netanyanhu zou de aandacht afleiden naar het Israëlisch-Palestijns conflict en de spanningen tussen Joden en moslims. Hollande vroeg Netanyahu begrip voor dit standpunt.

Beveiliging

Netanyahu zou zich hier eerst bij hebben neergelegd, mede omdat de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet een negatief advies zou hebben gegeven. Het beveiligen van de premier in Parijs zou te complex zijn. Netanyahu kondigde daarom zaterdag aan dat hij pas morgen naar Parijs zou komen.

Volgens de krant Haaretz veranderde Netanyahu van standpunt, toen hij hoorde dat twee van zijn ministers, Lieberman (Buitenlandse Zaken) en Bennett (Economische Zaken), wel zouden gaan om de Joodse gemeenschap in Parijs hun medeleven te betuigen. Het is verkiezingstijd in Israël en Netanyahu zou daarom hebben geconcludeerd dat hij niet achter kon blijven.

Hollande tijdens de mars met Netanyahu (tweede van links) en Abbas (rechts met bril)

Relaties

Toen de Franse veiligheidsadviseur Audibert dat hoorde, zou hij woedend zijn geworden en zijn Israëlische collega Cohen hebben gezegd dat dit zijn weerslag op de relaties tussen beide landen zou hebben.

Ook kreeg Cohen te horen dat in het geval Netanyahu toch kwam, ook Abbas zou worden uitgenodigd. Korte tijd later maakte Abbas bekend dat hij zou meelopen in de Mars van de Republiek. Aanvankelijk had Abbas gezegd niet te gaan vanwege het slechte weer.

Volgens Haaretz waren de irritaties zichtbaar tijdens de herdenkingsdienst gisteren in de Grote Synagoge van Parijs. Toen Netanyahu het podium betrad om een toespraak te houden, verliet Hollande het gebouw.

Bekoeld

De relatie tussen Israël en Frankrijk was toch al bekoeld. Eind december steunde Frankrijk de Palestijnse Autoriteit bij de aanvraag van de waarnemersstatus bij de Verenigde Naties.

Eerder al werd de Palestijnse Autoriteit mede dankzij Franse steun lid van de VN-cultuurorganisatie Unesco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl