Coach Jan van Veen met Koen Verweij bij de presentatie van Team Corendon.
NOS Schaatsen

Van Veen: geen spijt en trots op Verweij

Schaatscoach Jan van Veen staat nog steeds achter zijn beslissing om de Europese kampioenschappen in Tsjeljabinsk te boycotten. De trainer van Team Corendon zag thuis op de bank hoe zijn kopman Koen Verweij als tweede eindigde in het toernooi. Van Veen is trots op zijn pupil, maar heeft "geen moment spijt gehad" van zijn boycot.

Van Veen besloot begin december om de EK in Rusland te mijden vanwege de vliegramp met de MH17 en de rol die het gastland speelt op het internationale politieke toneel. "Ik heb die beslissing genomen en de consequentie is dan dat je thuis op de bank zit. Het is zo goed geweest", zegt Van Veen in NOS Langs de Lijn.

Waardering voor Kramer

Het voorbeeld van Jan van Veen werd door niemand uit de schaatswereld gevolgd. Wel besloot de schaatsbond KNSB om geen champagne te drinken bij het behalen van titels. Kersvers kampioen Sven Kramer was ook niet in de stemming voor een feest, zo vertelde de Fries na de 10 kilometer.

"We mogen niet vergeten wat hier is gebeurd. Ook als je bekijkt wat in Parijs de afgelopen dagen is voorgevallen, vind ik het niet gepast om hier groot feest te vieren", sprak Kramer.

Met die woorden toonde Kramer zich een waardig kampioen, meent Van Veen. "Ik kan er alleen maar waardering voor uitspreken als iemand als Sven denkt aan de situatie. Hoe anderen daarmee omgaan, moeten ze zelf weten. De KNSB denkt een statement te maken door geen champagne te drinken. Als zij denken dat het goed is, dan moeten ze dat doen."

Kramer ingetogen na zevende titel

Koen heeft gewoon een heel mooi toernooi gereden. Ik ben super tevreden over hem.

Jan van Veen

Koen Verweij deed lang mee om de titel in Tsjeljabinsk, want pas op de afsluitende 10 kilometer capituleerde de schaatser van Team Corendon. Sven Kramer hield drie seconden over op Verweij.

"Als coach van Koen volgde ik het toernooi natuurlijk heel nauwgezet. Dan is het ook voor mij spannend wat hij dan in zo'n laatste rit kan. Hij heeft gewoon een heel mooi toernooi gereden. Ik ben supertevreden over hem", zegt Van Veen, die genoot op de bank: "Hij was niet tevreden over zijn 10 kilometer, maar als je dat vergelijkt met de NK Allround, dan reed hij toch zeven, acht seconden sneller."

Toekomst Blokhuijsen onduidelijk

Zo uitgebreid als de coach van Team Corendon vertelt over Verweij, zo gesloten is hij over de situatie rond Jan Blokhuijsen. Bij de NK Allround bleek dat het tussen coach en schaatser niet lekker zit. Ze ruzieden in de opwarmruimte, zo was duidelijk te zien op televisiebeelden.

Van Veen: "We hebben afgesproken dat hij in deze periode afstand neemt. We zullen de gesprekken oppakken en zien of er een vervolg komt. In principe heeft hij nog een contract bij ons."

EK allround: samenvatting 10.000 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl