NOS Voetbal

FIFA maakt vandaag wereldvoetballer van 2014 bekend

  • AFP
    Manuel Neuer maakt kans gekroond te worden tot beste voetballer van 2014
  • AFP
    Lionel Messi won de prijs al vier keer, van 2009 tot en met 2012
  • AFP
    Cristiano Ronaldo werd vorig jaar gekozen tot beste voetballer, net als in 2008

Manuel Neuer kan maandag de eerste doelman worden die door de FIFA tot wereldvoetballer van het jaar wordt verkozen. Hoewel de Russische doelman Lev Yashin in 1963 door het tijdschrift Ballon d'or tot beste speler ter wereld werd uitgeroepen, heeft de FIFA-verkiezing, die sinds 1991 bestaat, nooit tot winst voor een doelman geleid.

De keeper van Bayern München en het Duitse nationale elftal is samen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo genomineerd voor de Gouden Bal, die op een gala van wereldvoetbalbond FIFA in Zürich wordt uitgereikt.

De prestigieuze prijs, die sinds 1991 door de FIFA wordt overhandigd, ging vorig jaar naar Ronaldo. De Portugees won ook in 2008. Van 2009 tot en met 2012 ging de eer vier keer op rij naar Messi. In 1992 ging Marco van Basten met de prijs aan de haal.

Tijdens het gala worden ook de beste trainer en voetbalster gelauwerd. Daarnaast is er een prijs voor de maker van het mooiste doelpunt van het jaar. Robin van Persie is voor die zogenoemde Puskás Award in de running. Zijn kopbal op het WK tegen Spanje is één van de mooiste drie treffers van 2014.

In Nederland won hij met zijn goal al de Sport in Beeld Prijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl