Opstelten wil tempo bij anti-terreurwetten

Minister Opstelten, zondag in Parijs ANP

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie hoopt dat nieuwe anti-terreurmaatregelen snel door het parlement worden geloodst. Hij zei dat in Nieuwsuur, enkele uren nadat hij in Parijs met Europese en Noord-Amerikaanse ambtgenoten had gesproken over de strijd tegen het terrorisme.

Opstelten zei dat er al "een goed tempo inzit". "Maar ik kan me voorstellen dat we nu een tandje bijzetten", zei de minister. Hij noemde onder meer het wetsvoorstel om jihadgangers het Nederlanderschap te ontnemen. "Ik hoop dat de Tweede Kamer nu zegt: laten we dat snel behandelen."

Bij de conferentie in Parijs is onder meer afgesproken dat de VS en Europa nauwer gaan samenwerken. Zo wordt in de toekomst meer informatie uitgewisseld en worden de Europese buitengrenzen beter bewaakt, als het aan de betrokken ministers ligt.

Gegevens

Opstelten hoopt dat het Europees Parlement alsnog instemt met het plan om passagiersgegevens uit te wisselen. Vooral de Duitse minister De Maizière wil dat de gegevens van vliegreizigers uit bepaalde landen worden vergeleken met Europese opsporingslijsten.

In Parijs heeft Opstelten aangedrongen op een nieuwe dialoog met het Parlement en de Europese Commissie. Ook wil hij "een goede balans vinden tussen veiligheidsbelangen en de privacy".

Joost Vullings over kabinet en terreur

De Tweede Kamer komt weer terug na het reces.

STER Reclame