facebook.com/skobrev
NOS Schaatsen

Skobrev: langebaanschaatser of kunstrijder?

In de periode dat Sven Kramer even weg was, was hij daar: Ivan Skobrev. De Rus werd in 2011 Europees én wereldkampioen allround en won brons (5.000 meter) en zilver (10.000 meter) bij de Olympische Winterspelen in 2010.

Daarna ging het langzaam wat minder met de schaatser. In 2014 stelde hij teleur bij de Olympische Spelen in Sotsji. Hij werd met de Russen in de ploegenachtervolging al in de eerste ronde uitgeschakeld en zijn beste persoonlijke prestatie was de zevende plek op de 5.000 meter.

"Ik heb niet mijn beste prestaties laten zien, zoals ik normaal doe", zei de 31-jarige schaatser toen. "Ik moet even laten bezinken wat er is gebeurd en daarna besluit ik of ik blijf schaatsen of dat het beter is om te stoppen."

Blessures

De Rus besloot uiteindelijk om toch door te gaan, ondanks dat hij al sinds vorig seizoen last heeft van zijn rug. De allrounder is daar nog altijd niet volledig van verlost. In september 2014 gaf hij al aan een groot deel van het nieuwe seizoen te moeten missen.

"Als ik nog in actie kom, dan zal dat pas aan het eind van het seizoen zijn, op het Russisch kampioenschap of in de nationale competitie. Meer niet."

Daardoor komt Skobrev ook dit weekend niet in actie op de EK allround in zijn eigen land. Dat wil echter niet zeggen dat de Rus niet op het ijs staat. Zo deed hij de afgelopen maanden mee aan de Russische versie van Dancing on Ice, een tv-programma dat hij uiteindelijk ook wist te winnen.

Ivan Skobrev in Dancing on Ice

"Hij vind dit leuker dan gewoon hard schaatsen", zei oud-schaatser Paulien van Deutekom zaterdag in Studio Sport. "Dat mag ook, maar het is gewoon zonde van zijn talent."

Een paar maanden terug sloot Skobrev niet uit dat hij aan de start zal staan bij de Winterspelen in Pyeongchang in 2018. Of dat op de langebaan of op de kunstijsbaan is, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl