De Zweedse actrice Anita Ekberg is op 83-jarige leeftijd overleden. Ze was al enige tijd ziek en overleed in een kliniek in Italië, in de buurt van Rome. 

Ekberg was het sekssymbool van de jaren 50. Ze was de muze van de beroemde filmregisseur Federico Fellini. Ze werd wereldberoemd door de kusscène met Marcello Mastroianni in de Trevifontein in de film La Dolce Vita.

Miss Zweden

De in Malmö geboren actrice speelde in haar carrière in meer dan zestig films. In 1950 werd ze gekozen tot Miss Zweden en daarna deed ze mee aan de Miss Universe verkiezingen in de Verenigde Staten.

Met haar slanke lichaam, weelderige blonde lokken en koele uitstraling viel ze op in de VS. Ze kon er al snel als model aan de slag en later ook als actrice. In 1952 verruilde ze Zweden voor Hollywood.

'Fonteinmeisje'

Haar filmdebuut maakte ze in 1953 met Take me to Town en daarna kreeg ze kleine bijrollen in diverse andere films. Na vijf jaar vertrok ze naar Italië om daarWar and Peace op te nemen. Ze ging er nooit meer weg.

Ekberg brak door met La Dolce Vita in 1960. Zelf zei ze over de film dat die haar geen goed had gedaan, aangezien de wereld haar nu alleen nog zag als het 'fonteinmeisje'.

Toch speelde ze in de jaren 60 nog in zo'n twintig andere films, waaronderBocaccio '70 (1962), 4 for Texas (1963) en Malenka (1969). Deze films waren niet spraakmakend.

Max van Weezel in gesprek met Anita Ekberg (juni 2013)

Haar twee huwelijken leverden haar meer aandacht van de media op. In 1956 trouwde ze met acteur Anthony Steel. Dat huwelijk duurde tot 1959. Met Rik van Nutter trouwde ze in 1963, maar hij verdween al snel uit beeld. In 1975 werd de scheiding uitgesproken.

Vanaf de jaren 70 kreeg ze minder rollen aangeboden, maar in 1987 maakte ze een come-back met Fellini's Intervista. Haar laatste film, Bámbola, verscheen in 1996.

Journalisten waren zo gemeen tegen mij.

Anita Ekberg in P4

Ekberg speelde nooit in een Zweedse film. In 1964 was er sprake van dat ze een rol zou spelen in de film Kärlek 65 van Bo Widerberg, maar daar zag ze vanaf. "Widerberg is zo'n amateur", zei ze daarover.

Ook met de Zweedse pers had ze geen goede relatie. Ze werd in kranten vaak uitgelachen omdat haar Zweeds na al die jaren in Italië niet zo best meer was. "Journalisten waren zo gemeen tegen mij en ze bespotten mij omdat ik niet meer op Zweedse woorden kon komen", zei ze daar in 2013 zelf over in een interview met de Zweedse radiozender P4.

In datzelfde interview vertelde ze dat ze gecremeerd wil worden in Italië en dat ze wil dat haar as wordt uitgestrooid over de Middellandse Zee. 

STER reclame