Van Nederlandse Eredivisie naar Duitse derde klasse

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

"Het was een moeilijk besluit, maar we hadden geen keus."

IJshockeyclubs Tilburg en Heerenveen spelen vandaag een historische bekerfinale. Nadat ze al drie seizoenen op rij tegenover elkaar staan in die strijd, komt daar na dit seizoen een einde aan. De topclubs gaan spelen in de Oberliga, het derde niveau van Duitsland.

De Tilburg Trappers en Unis Flyers proberen zo te ontsnappen aan de malaise in de eredivisie, die dit seizoen uit slechts vijf teams bestaat. "Samen met Heerenveen zijn wij de Nederlandse competitie ontgroeid. Voor het ijshockey in Nederland en Oranje is dit de beste oplossing. Het was een moeilijk besluit, maar we hadden geen keus", zegt Tilburg-voorzitter Ron van Gestel.

Must

Zijn collega Henk Hoekstra van Unis Flyers sluit zich daarbij aan: "Dit is een must. Anders zakt het ijshockey verder weg in Nederland en dat moeten we niet willen. Je wordt gedwongen." 

Het besluit van Tilburg en Heerenveen wordt gesteund door de Nederlandse IJshockeybond, die de drie overgebleven Eredivisieclubs volgend seizoen wil laten samenspelen met de teams van een niveau lager. "We laten niets in de steek. Dat de Eredivisie en Eerste Divisie worden samengevoegd is goed voor de doorstroming van de jeugd", meent Hoekstra.

Live te zien op NOS.nl

De bekerfinale tussen Tilburg en Heerenveen is zondag rechtstreeks te volgen via NOS.nl.

STER Reclame