NOS Nieuws

Herbruikbare SpaceX-raket te hard geland

Experimentele lancering van een Falcon 9-raket

De experimentele lancering van een Falcon 9-raket vanaf Cape Canaveral in Florida is niet helemaal geslaagd. Een deel van draagraket is wel geland op een drijvend platform in zee, maar kan niet hergebruikt worden. De landing was te hard, laat de topman van SpaceX weten.

Het was de bedoeling dat de eerste trap zacht zou landen op een platform van 91 bij 52 meter dat in de Atlantische Oceaan drijft. De raket moest zijn motoren gebruiken om de snelheid terug te brengen van 4600 tot 7,2 kilometer per uur. Dat is niet goed gegaan.

De rest van de onbemande Falcon 9-raket is zoals gepland op weg naar ruimtestation ISS. De raket brengt een vrachtcapsule met zo'n 2300 kilo voedsel, water en spullen voor wetenschappelijke experimenten.

SpaceX heeft al vijf keer eerder het ruimtestation bevoorraad met een Falcon-raket, maar de eerste trap stortte daarna altijd in zee en ging daarmee verloren. Als de trap kan worden hergebruikt, wordt de bevoorrading goedkoper.

Eerder deze week wilde het bedrijf SpaceX de Falcon 9 ook al lanceren, maar de lancering werd 2 minuten van tevoren afgebroken. Er was een probleem met het besturingssysteem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl