AFP

Rond vijf uur ’s middags slaan de deuren van de drukkerij in Dammartin-en-Goële open. Een bewuste actie van de twee broer Chérif en Saïd Kouachi. Daarna gebeurt er niets. Tien minuten lang blijft het stil, totdat de twee al schietend de politie tegemoet rennen. De politie ziet geen andere mogelijkheid dan Chérif en Saïd dood te schieten.

Frank Renout over de bestorming van de drukkerij gisteren

De twee broers die woensdag een aanslag pleegden op Charlie Hebdo en zich gisteren verschansten in een drukkerij in Dammartin dachten dat ze alleen waren in het gebouw. Dat er nog iemand in het gebouw was, wisten zij niet. 

De Franse openbaar aanklager hield gisteravond een persconferentie waarin hij reconstrueerde wat er de afgelopen drie dagen is gebeurd. 

Volgens correspondent Frank Renout werd in die persconferentie duidelijk dat de broers Chérif en Saïd Kouachi de beheerder van de drukkerij in eerste instantie gijzelden, maar dat hij al om tien voor half elf ’s ochtends werd vrijgelaten. Op de tweede verdieping van het gebouw zat nog een man, maar dat hebben de extremisten de hele dag niet doorgehad. 

Gootsteen 

De 26-jarige Fransman verstopte zich onder een gootsteen op de tweede verdieping, terwijl de broers op de eerste verdieping zaten. Met zijn mobiele telefoon hield hij de hele dag de politie op de hoogte. “Hij vertelde waar hij zat en waar hij dacht dat de twee gijzelnemers waren in het gebouw. Hij heeft uitgelegd hoe het gebouw eruit ziet en is ingericht. Op die manier kon de politie zich goed voorbereiden”, vertelt Renout in het NOS Radio 1 Journaal.

'Man belde vanuit gebouw naar de politie'

De man, die ongedeerd vrijkwam nadat de drukkerij werd bestormd, wordt in Frankrijk de 'held van de dag' genoemd. 

Dat de politie niet eerder de drukkerij bestormde, zou te maken kunnen hebben met de dreigementen van Amédy Coulibaly. De gijzelnemer in de joodse supermarkt in Parijs eiste dat de klopjacht op de twee broers in Dammartin-en-Goële zou worden beëindigd. Als dat niet zou gebeuren, zou hij al zijn gegijzelden doden. Renout: "Wat ook meespeelde: er werd nog onderhandeld met de mannen in Dammartin. De politie wilde de twee broers levend te pakken krijgen."

Politie-acties in Frankrijk voorbij: een overzicht

Ineens terrorist aan de lijn

In de reconstructie van de aanklager komt verder naar voren dat zowel Coulibaly als één van de broers contact heeft gehad met een Frans nieuwsstation. Renout: “De nieuwszender BFMTV belde 's ochtends de drukkerij, met de bedoeling met het personeel te spreken. In plaats daarvan kregen ze Chérif aan de telefoon." 

Pas na de bestorming werden de opnames openbaar gemaakt.

Hayat Boumeddiene, de partner van Coulibaly, is nog voortvluchtig. Zij werd genoemd als de tweede gijzelnemer in de supermarkt, maar dat is niet officieel bevestigd. De openbaar aanklager heeft bekendgemaakt dat er veelvuldig contact is geweest tussen Boumeddiene en de vrouw van Chérif Kouachi, de gijzelnemer in Dammartin-en-Goëlle. Ze hebben in één jaar tijd vijfhonderd keer met elkaar gebeld. 

Ook zijn er vakantiefoto’s opgedoken van de vrouw en Coulibaly. Op één foto draagt ze een bikini, op een ander is ze gekleed in een nikab en heeft ze een kruisboog in haar handen. 

STER reclame