NOS Schaatsen

'De bliksemschicht van de Oeral' bezoekt EK

 • ANP
  De koninginnen van de Spelen van 1964: Sjoukje Dijkstra en Lidia Skoblikova
 • ANP
  Lidia Skoblikova tijdens de wereldkampioenschappen van 1967.

De ijshal in Tsjeljabinsk is naar haar vernoemd. Lidia Skoblikova, ook wel ‘de bliksemschicht van de Oeral’ genoemd. Ze veroverde zes keer olympisch goud en werd twee keer wereldkampioene allround. Inmiddels 75 jaar en nog altijd een grootheid in Rusland.

In 1960, tijdens de Spelen in Squaw Valley, veroverde Skoblikova twee keer goud. Vier jaar later in Innsbruck won ze alle afstanden bij de vrouwen. Een unicum. Ze is ook de enige vrouw die op twee wereldkampioenschappen allround alle afstanden met een zege afsloot. En dan te bedenken dat ze pas op haar zeventiende begon met schaatsen.

Speciaal voor de EK allround is Skoblikova afgereisd naar Tsjeljabinsk. Ze is tegenwoordig woonachtig in Moskou, maar ze is geboren in Zlato-oest, een plaatsje op zo’n twee uur rijden van Tsjeljabinsk. En dat is op een steenworp afstand, voor Russische begrippen.

"Koud? Ik ben wel wat gewend"

We hebben afgesproken op een natuurijsbaan op zo’n twintig minuten rijden van de ijshal Oeralskaja Molnija. Een kleine schaatsschool, waar onder barre omstandigheden mensen naartoe komen om te schaatsen. Zelfs de Friese rayonhoofden zouden twijfelen om de Elfstedentocht door te laten gaan.

Liefst 26 graden vroor het afgelopen nacht. En ook overdag wordt het niet warmer dan -18. Skoblikova doet daar niet moeilijk over. “Vroeger schaatsten we bijna altijd. Pas bij -25 gingen we overleggen óf we wel het ijs op gingen. Ik ben wel wat gewend.”

Skoblikova vertelt vol trots over de geschiedenis van de stad. Waar zij trainde, onder welke omstandigheden zij dat deed en hoe het komt dat het schaatsen zo leeft in Tsjeljabinsk.

"Sven en Ireen winnen"

En ze volgt het schaatsen nog op de voet. Ze slaat daarom een uitnodiging voor de EK niet af. “Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji nodigde Vladimir Poetin mij uit. Ik weigerde. Ik kon niet. Waarom niet? Ik moest naar de 5.000 meter van Sven Kramer kijken.”

Op de vraag wie er dit weekend Europees kampioen allround worden, hoeft ze niet lang na te denken. “Sven en Ireen”, zegt ze resoluut, om vervolgens naar haar afspraak met haar kleinkinderen te gaan.

 • NOS
  Het schaatsstadion van Tsjeljabinsk
 • NOS
  Het museum in de schaatshal van Tsjeljabinsk.
 • NOS
  Lidia Skoblikova siert de eregalerij in het schaatsstadion van Tsjeljabinsk
 • NOS
  Het schaatsstadion van Tsjeljabinsk
 • NOS
  Erben Wennemars gaat met Lidia Skoblikova het ijs op
 • NOS
  Erben Wennemars en Lidia Skoblikova

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl