Een politiemacht viel de supermarkt vanmiddag binnen AFP

De vier doden die zijn gevallen bij de gijzeling in een joodse supermarkt in Parijs, waren al dood voor de supermarkt werd bestormd door de politie. Dat heeft de openbaar aanklager van de Franse hoofdstad bevestigd. 

De vier werden doodgeschoten toen gijzelnemer Coulibaly de supermarkt binnendrong. De vijftien andere aanwezigen nam hij in gijzeling. Coulibaly dreigde iedereen te vermoorden. Uiteindelijk werd hij zelf gedood, toen de politie de supermarkt binnenviel. Daarna vond de politie vijftien explosieven in de supermarkt.

Vriendin

Naar nu blijkt is de vriendin van Coulibaly, Hayat Boumeddiene, bevriend met de vrouw van Chérif Kouachi, een van de broers die woensdag de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo pleegde. De twee hebben de laatste dagen veel telefonisch contact gehad, zei de aanklager. 

Boumeddiene is nog voortvluchtig. Er waren berichten dat ze ook in de supermarkt was, maar daar is ze niet aangetroffen. De krant Le Monde heeft foto's gepubliceerd waarop is te zien hoe Coulibaly en Boumeddiene schietoefeningen doen met een kruisboog. 

Gewond

De aanklager maakte verder bekend dat Saïd Kouachi, de broer van Chérif, vanmiddag al gewond is geraakt aan zijn nek. Hij werd geraakt door een politiekogel. 

Saïd en Chérif Kouachi hadden zich de hele dag verschanst in een drukkerij ten noorden van Parijs. Ze zijn aan het einde van de middag door de politie gedood.

Kritiek 

De openbaar aanklager uitte tijdens de persconferentie forse kritiek op de media. Hij zei dat hij het jammer vond dat de namen en foto's van de terroristen waren uitgelekt. Doordat de media er veel aandacht aan besteedden, was het verrassingselement weg. 

"De daders hadden anders mogelijk sneller gepakt kunnen worden", zei de openbaar aanklager.

STER reclame