Djamel Beghal tijdens een rechtszaak in september 2014 AFP

De mentor van de terroristen in Frankrijk is de radicale moslim Djamel Beghal. Zowel de twee broers die een bloedbad aanrichtten bij Charlie Hebdo als de gijzelnemer in een joodse supermarkt zijn door hem geïnspireerd en gerekruteerd.

De gijzelnemer in de joodse supermarkt, Coulibaly, heeft volgens zijn ex-vriendin in 2010 schietlessen gehad van Beghal. Dat gebeurde in de plaats Murat in het Franse departement Cantal. Daar had de moslimfundamentalist ook ontmoetingen met de bekendste van de twee broers, Chérif Kouachi, op een voetbalveldje.

Meer terroristen

Beghal, zelf een leerling van de Brits-Egyptische terrorist Abu Hamza, heeft veel terroristen gerekruteerd, en niet alleen in Frankrijk. Een van zijn leerlingen is de Brit Richard Reid, die in 2001 een bom in zijn schoen probeerde af te steken tijdens een vlucht van Parijs naar Miami. 

Ook Zacarias Moussaoui, de twintigste kaper van de aanslagen op 11 september 2001, is door Beghal gerekruteerd.

Talentspotter

Beghal was een tijd actief in de bekende Finsbury Park-moskee in Noord-Londen, waar Abu Hamza preekte. De moskee werd in de gaten gehouden door de Britse inlichtingendiensten, omdat er veel extremisten samenkwamen.

Door de Britse geheime dienst werd Beghal een talentspotter genoemd. Hij zou een neus hebben voor gefrustreerde jonge moslims met talent voor geweld. Beghal sprak veel met hen over hun frustraties. Hij organiseerde ook reizen naar trainingskampen, onder meer in Afghanistan.

Arrestatie

In 2001 werd Beghal gearresteerd voor het plannen van bomaanslagen, onder meer op de Amerikaanse ambassade in Parijs. Het leek erop dat zijn terroristische netwerk daarmee was ontmanteld.

Vier jaar later werd Beghal veroordeeld tot tien jaar cel, maar hij kwam in 2011 alweer vrij. Sinds vorig jaar zit hij weer vast. In de Franse gevangenis ontmoette Beghal Chérif Kouachi, de hoofdverdachte van het bloedbad bij Charlie Hebdo.

Criminelen

Zowel Chérif Kouachi als diens vriend Coulibay (de gijzelnemer van de supermarkt) waren al langer criminelen. Zij hielden zich bezig met diefstallen, gewapende overvallen en het dealen van drugs. 

Kouachi en Coulibay zijn meerdere keren veroordeeld, Coulibay zelfs in totaal tot 18 jaar cel. Bij een inval in zijn huis werden vier jaar geleden 240 stuks munitie gevonden, ook voor kalasjnikovs.

Voetbal

Nadat Kouachi en Beghal uit de gevangenis waren vrijgelaten, bleven ze goede vrienden. 

In april 2010 werden de twee door Franse inlichtingendiensten gefotografeerd in de plaats Murat. Ze waren toen aan het voetballen met twee veroordeelde terroristen. Een van hen rekruteerde jihadstrijders.

Te extreem voor Bin Laden

Na 11 september 2001 werd Beghal door al-Qaida gerekruteerd. Hij moest een front beginnen in Europa.

Osama bin Laden kwam later van dat besluit terug. Hij vond Beghal zo extreem dat hij afstand nam van de man.

"De aanhangers van Beghal zouden zelfs hun vaders vermoorden, wanneer ze die rokend of drinkend aantreffen", zegt een gematigde Algerijn over de extreme moslim.

Nederland 

Beghal heeft mogelijk ook banden met moslimstrijders in Nederland. Zijn naam kwam naar voren na invallen bij de Hofstadgroep, waar de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., deel van uitmaakte.

STER reclame