Kort na 17.00 uur vanmiddag maakte de Franse politie met harde hand een einde aan twee gijzelingen. Even buiten Parijs hielden de broers Chérif en Saïd Kouachi een medewerker van een drukkerij gegijzeld; in de joodse wijk van de stad hield Amédy Coulibaly zo'n twintig mensen vast in een supermarkt. 

Bij de politie-actie kwamen de drie gijzelnemers om het leven, net als vier gegijzelden in de supermarkt. Wat gebeurde er allemaal voordat de politie besloot in te grijpen?

Klopjacht

De politie is de hele nacht van donderdag op vrijdag op zoek naar de twee broers die worden verdacht van de aanslag op Charlie Hebdo. Samen met het leger wordt een bos ten noordoosten van Parijs uitgekamd. Of de verdachten zich in het bos schuil houden is niet bekend, maar hun laatst gebruikte vluchtauto wordt in die omgeving gevonden.

Het zoeken duurt lang. Het bosgebied is ongeveer net zo groot als de hele stad Parijs en het is ruig terrein. Toch lukt het de politie om het duo te vinden. 

Rond 9.30 uur komen er berichten dat de broers zich ophouden in een drukkerij in het dorp Dammartin-en-Goële, aan de rand van het bosgebied. De politie omsingelt het gebouw en heeft telefonisch contact met de verdachten. Die zouden hebben gezegd dat ze bereid zijn als martelaar te sterven.

Verband

Rond het middaguur maakt de Franse politie bekend dat er toch een verband is tussen de aanslagen van de afgelopen dagen.

De man die in het zuiden van Parijs een agente doodschoot, blijkt een goede bekende van de twee broers die achter de aanslag op Charlie Hebdo zitten. Alle drie zijn het volgelingen van de veroordeelde terrorist Djamel Beghal.

Supermarkt

Terwijl de drukkerij in Dammartin-en-Goële nog steeds omsingeld wordt, krijgt de politie een nieuwe melding binnen: in Parijs houdt een man een twintigtal mensen gegijzeld in een joodse supermarkt. Al snel blijkt dat de gijzelnemer Amédy Coulibaly is; de man die donderdag een agente doodschoot.

De politie denkt aanvankelijk dat Coulibaly hulp krijgt van een 26-jarige vrouw, maar het blijft onduidelijk wat haar rol precies is. Ook over het aantal slachtoffers dat Coulibaly in de supermarkt heeft gemaakt, bestaat onzekerheid.

De eis van Coulibaly is daarentegen duidelijk: de klopjacht op de broers Kouachi moet worden gestaakt.

Urenlang blijft het stil rondom de gijzelingen. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het misschien nog dagen kan duren voordat er ingegrepen wordt.

Verdachten aanslag Parijs omsingeld

Verborgen 

Maar zo lang duurt het niet. Net na 17.00 uur wordt er geschoten bij de drukkerij waar de Kouachi's zich schuilhouden. De broers komen schietend naar buiten en worden beiden gedood door de Franse politie. De gijzelaar komt ongedeerd vrij, net als de man die zich in de kantine had verstopt en de politie de hele dag van informatie voorzag.

Niet veel later valt de politie in Parijs ook de supermarkt binnen waar Coulibaly nog altijd zit. Ook hij wordt gedood. In de supermarkt blijken vier mensen om het leven te zijn gekomen, zeker vijftien anderen worden bevrijd.

Al-Qaida

Tijdens de gijzeling blijkt één van de gebroeders Kouachi te hebben gebeld met een Frans radiostation. "Ik, Chérif Kouachi, ben gestuurd door de Jemenitische afdeling van al-Qaida", zegt hij over de aanslag op Charlie Hebdo.

Ook zegt hij dat hij in Jemen is geweest en dat hij en zijn broer de aanslagen vooraf hadden gepland met Amédy Coulibaly.

Hollande

De Franse president Hollande geeft in de avond een televisietoespraak waarin hij het volk oproept tot waakzaamheid. Ook vraagt hij alle Fransen zondag te betogen voor de democratie.

"We komen hier sterker uit. Vive la république! Vive la France!", besluit Hollande.

'De dreiging voor Frankrijk is nog niet voorbij'

STER reclame