Amédy Coulibaly: geen andere acties te verwachten

"Hij is typisch zo iemand die afgleed van kleine naar grote criminaliteit en uiteindelijk extremist werd", zegt een vriend van Amédy Coulibaly vandaag tegen de Franse krant Le Monde.

Coulibaly (32) hield vandaag zo'n twintig mensen gegijzeld in een Franse supermarkt en werd uiteindelijk gedood toen de politie het pand binnenviel. Wat weten we over Coulibaly?

Diefstal

Amédy Coulibaly wordt in 1982 geboren in Juvisy-sur-Orge, een voorstad van Parijs. Hij groeit op met negen zussen.

Al op jonge leeftijd komt hij in aanraking met de politie voor onder meer diefstal en drugshandel. Uiteindelijk belandt hij in de cel voor een gewapende bankoverval in 2002. In de gevangenis raakt hij bevriend met moslim-extremisten, met wie hij na zijn straf contact blijft houden

Op deze manier leert hij ook Chérif en Saïd Kouachi kennen; de broers die woensdag een aanslag pleegden op de redactie van het blad Charlie Hebdo en vandaag werden gedood na een gijzelingsactie. Ze worden alle drie volgelingen van Djamel Beghal, die later zou worden veroordeeld voor terroristische activiteiten.

Sarkozy

In 2009 heeft Coulibaly een ontmoeting met de Franse toenmalige president Sarkozy. De president wil graag in contact komen met medewerkers van bedrijven die kansen geven aan jonge mensen.

De Coca Cola-fabriek, waar Coulibaly op dat moment werkt, schuift hem naar voren voor een ontmoeting met het staatshoofd. "Geen idee wat ik tegen hem ga zeggen. 'Hallo', denk ik", lacht Coulibaly vlak voor de ontmoeting.

Belkacem

Korte tijd later wordt hij opnieuw gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontsnapping van de Algerijnse terrorist Ali Belkacem, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor een terroristische aanslag in 1995.

In november 2013 wordt hij hiervoor veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Hij gaat in hoger beroep.

Montrouge

Kort na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen om het leven komen, komen berichten binnen over een schietpartij in de Parijse wijk Montrouge waarbij een agent wordt gedood. Op de plek van de aanslag wordt DNA gevonden van Amédy Coulibaly, die de gebroeders Kouachi goed kent. Coulibaly weet te ontkomen.

Terwijl de broers op de vlucht zijn na hun aanslag, slaat Coulibaly opnieuw toe: hij valt gewapend een joodse supermarkt aan de rand van Parijs binnen. Hij houdt daar mensen gegijzeld.

De politie vermoedt dat hij hierbij hulp krijgt van zijn vriendin Hayat Boumeddiene en verspreidt foto's van haar, maar volgens de Franse krant Le Monde is zij vandaag niet in Parijs geweest. Er is onduidelijkheid over haar rol bij de gijzeling.

Coulibaly laat de politie weten dat hij de gijzelaars laat gaan als de politie de broers Kouachi, die zich intussen verschanst hebben in een drukkerij even buiten Parijs, verder met rust laat.

Ingrijpen

Kort na 17.00 uur grijpt de Franse politie in. In de drukkerij worden de gebroeders Kouachi gedood door de politie. Ook in de supermarkt komt het tot een vuurgevecht, waarbij Coulibaly wordt doodgeschoten. 

In de supermarkt blijken vier gegijzelden te zijn omgekomen, maar het is niet duidelijk of dat tijdens de bestorming door de politie is gebeurd of al daarvoor. Vijftien andere gegijzelden worden bevrijd.

STER reclame