ANP
NOS Wielrennen

UCI op vingers getikt door wielerploegen

De UCI keert terug op haar schreden. De internationale wielerunie heeft op aandringen van de AIGCP, de 'vakbond' voor wielerploegen, besloten om de nieuwe puntentelling niet dit jaar, maar pas in 2016 in te voeren. De resultaten van 2015 tellen nog niet mee bij de toekenning van licenties voor 2016.

"Je kunt niet in januari opeens je regels aanpassen. Dat zou betekenen dat je bijvoorbeeld in oktober tegen de eredivisie zegt dat je niet drie punten, maar een punt per overwinning krijgt", aldus Richard Plugge, die vrijdag zijn Lotto-Jumbo-formatie presenteerde. Plugge is bestuurslid van de AIGCP.

"We hebben het aangekaart en de UCI heeft nu gezegd dat ze de regels eerst gaan verfijnen in 2015." Pas in 2016, op z’n vroegst, wordt de nieuwe regel van kracht. "Niemand heeft hier rekening mee gehouden. Niet in beleid, in strategie. Dit was nieuw voor ons. Het is ook veel te vroeg voor ons om te zeggen wat deze nieuwe regel inhoudt."

Opeens staan wedstrijden op gelijke hoogte met bijvoorbeeld Luik-Bastenaken-Luik. Dus daar worden nog gesprekken over gevoerd.

Richard Plugge

Ook organisaties zijn geschrokken van de plotselinge maatregel, die donderdag openbaar werd gemaakt, zegt Plugge. "Opeens staan wedstrijden op gelijke hoogte met bijvoorbeeld Luik-Bastenaken-Luik. Dus daar worden nog gesprekken over gevoerd."

De AIGCP zit deze maand nog om tafel met de UCI. Dan wordt ook besproken of een eerder initiatief van de UCI, namelijk minder grote ploegen, nu opeens van tafel is. "Wij hebben nu 25 renners in plaats van 30. Je ziet dat meer ploegen daar rekening mee hebben gehouden."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl