1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Amnesty International
NOS Nieuws

VS: stop lijfstraf Saudische blogger

De Verenigde Staten hebben Saudi-Arabië opgeroepen om de uitvoering van een lijfstraf voor blogger Raif Badawi stop te zetten. 

De Saudische activist kreeg vandaag zijn eerste ronde zweepslagen. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, een geldboete en duizend zweepslagen omdat hij de islam had beledigd. 

Volgens Amnesty International kreeg Badawi in het openbaar de eerste vijftig zweepslagen voor de al-Jafaili moskee in Jeddah na het vrijdaggebed. De andere zweepslagen krijgt hij binnen twintig weken.

Hoger beroep

Badawi zette het kritische online-discussieforum Bevrijd Saudische liberalen op. In zijn blogs uitte hij kritiek op de Saudische autoriteiten en op religieuze leiders. Ook stelde hij de islam ter discussie en pleitte hij voor meer vrijheid van meningsuiting in het streng islamitische land. 

In juni 2012 werd hij opgepakt. In eerste instantie kreeg hij zeven jaar cel en 600 zweepslagen. Maar het Openbaar Ministerie ging in beroep omdat het de straf te mild vond. Ook zijn advocaat is vorig jaar veroordeeld voor onder meer het 'ondermijnen van het regime'.

Amnesty International voert actie voor Badawi. Afgelopen zomer werden in Nederland tienduizenden handtekeningen verzameld voor vrijlating van de activist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl