De rechtbank tijdens het proces ANP

De arrestatie van Willem Holleeder heeft grote gevolgen voor het liquidatieproces Passage. Het proces dat nu in hoger beroep loopt, zal niet voor de zomer van 2016 beëindigd kunnen worden, zegt het Openbaar Ministerie. Volgens de advocaat van Holleeder, Stijn Franken, is die voorspelling zelfs nog te optimistisch.

Het OM wil de strafzaak tegen Holleeder en het liquidatieproces gelijk laten oplopen, onder meer door tientallen getuigen in beide zaken te horen. In beide strafzaken spelen de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros een cruciale rol. 

Het OM zegt dat het proces tegen Holleeder eind dit jaar kan starten. Het vonnis kan dan begin volgend jaar verwacht worden. Volgens Franken kan hier echter geen sprake van zijn. Hij moet zich nog geheel inlezen in de dossiers. 

Ali Akgün 

Holleeder is vorige maand opgepakt op verdenking van uitlokking van de liquidaties van Thomas van der Bijl en Kees Houtman in 2005 en 2006. Voor dezelfde verdenking staan in het liquidatieproces Passage Dino Soerel en Akgün terecht.

Ali Akgün werd 24 december in Istanbul vermoord. Toch is hij officieel nog steeds verdachte in het Passage-proces. Het OM heeft nog geen bewijs dat Ali Akgün inderdaad is geliquideerd. 

Er is een rechtshulpverzoek gedaan aan de Turkse justitie om DNA van het slachtoffer beschikbaar te stellen zodat het vergeleken kan worden met gegevens van Ali Akgün in de Nederlandse DNA-databank. Volgens het OM kan dat nog enkele weken duren.

Levenslange straffen

Het liquidatieproces Passage ging in 2009 van start. Na een jarenlang proces legde de rechtbank drie verdachten levenslang op. Andere verdachten kregen straffen tot 30 jaar. 

De rechtbank sprak de hoofdverdachten Ali Akgün en Dino Soerel vrij van het opdracht geven van liquidaties. Het OM hoopte hen dankzij de verklaringen van Ros in hoger beroep alsnog hiervoor veroordeeld te krijgen. 

STER reclame