AFP
NOS NieuwsAangepast

Koenders bezorgd over geweld Boko Haram

Minister Koenders is zeer bezorgd over de recente gewelddaden van Boko Haram in Nigeria. Hij is geschokt door de bloedbaden die de islamitische terreurgroep de afgelopen dagen heeft aangericht, vooral in Baga. "We leven mee met de betrokkenen en nabestaanden. We veroordelen deze aanslag scherp en mogen ook deze verschrikkelijke daad niet veronachtzamen."

Volgens Koenders leiden de aanslagen ertoe dat veel onschuldige mensen om het leven komen of zwaargewond raken, ongeacht hun religie. Hij vindt dat iedereen in de regio slachtoffer is. Koenders benadrukt dat door het geweld nog eens anderhalf miljoen mensen ontheemd of gevlucht zijn. De minister noemt de situatie schrijnend en dramatisch.

Hij vindt dat Boko Haram schuldig is aan het geweld, maar dat het tegelijk de verantwoordelijkheid van de Nigeriaanse overheid is om de burgers te beschermen. "Op die verplichting wijzen wij de Nigeriaanse autoriteiten consequent."

Van der Staaij

SGP-leider Van der Staaij is op dit moment in het gebied. Hij bevestigt dat er honderden mensen zijn omgekomen. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen, kinderen en ouderen. Een Nigeriaanse functionaris meldde eerder dat er 2000 slachtoffers waren.

Volgens Van der Staaij worden er voortdurend mensen vermoord in het gebied dat strijders van Boko Haram hebben ingenomen. In het Radio 1 Journaal vertelde hij dat de westerse media aandacht besteden aan de massamoord, maar dat het voor Nigeria zelf nauwelijks nieuws meer is.

Te weinig aandacht

"Inwoners vertellen mij dat strijders van de terreurgroep op motoren door dorpen rijden en lukraak mensen neerschieten. In een ander dorp zijn vorige week ruim zeventig mensen doodgeschoten. Dat wordt niet door de media gemeld", zegt Van der Staaij.

Hij vindt dat er te weinig aandacht is voor het geweld van Boko Haram. "Je hoort veel over IS, maar Boko Haram doet niet onder voor de gruwelijkheden van IS. Het zijn dezelfde barbaarse praktijken." De internationale gemeenschap moet Nigeria harder aanspreken op de naleving van de mensenrechten, vindt hij. "Er kan en moet veel meer gebeuren."

De SGP'er is in het Afrikaanse land om zich vooral op de hoogte te stellen van de vervolging van christenen door Boko Haram in het noorden van Nigeria.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl