NOS NieuwsAangepast

'Luchtvaart hoefde niet te worden geïnformeerd'

Het kabinet vindt dat er kort voor de ramp met de MH17 geen reden was om luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen dat de situatie in het Oekraïense luchtruim niet veilig was. Volgens het kabinet waren er geen "gevalideerde gegevens" waarmee het kabinet de luchtvaartmaatschappijen moest informeren.

Gisteren beantwoordde het kabinet Kamervragen over de ramp. Daaruit blijkt dat Oekraïne Nederland drie dagen eerder heeft geïnformeerd over de gevaren in het luchtruim. Volgens het kabinet was die informatie vooral bedoeld om de internationale gemeenschap stevig stelling te laten nemen tegen Russische inmenging in het conflict in het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Veranderde niets

Premier Rutte benadrukte dat de bijeenkomst van drie dagen voor de ramp niets veranderde aan de feiten. Hij voegde eraan toe dat de Oekraïense autoriteiten het luchtruim boven 10 kilometer hadden vrijgegeven. Landen gaan zelf over hun luchtruim en beslissen zelf op welke hoogte toestellen mogen vliegen, zei de premier. Het incident waar de Oekraïense autoriteiten drie dagen voor de ramp aandacht voor vroegen ging over een vliegtuig dat was neergeschoten op 6,5 kilometer hoogte.

Veel luchtvaartmaatschappijen vlogen op het moment van de ramp al maanden niet meer boven Oost-Oekraïne. Het grootste deel van de vliegtuigen nam in de weken voor de ramp een alternatieve route.

Geen inschattingsfout

Rutte vindt niet dat het kabinet destijds een inschattingsfout heeft gemaakt. Hij benadrukte wel dat er nog onafhankelijk onderzoek loopt naar de hele gang van zaken rond de ramp. Dat onderzoek wordt gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Opstelten: geen gegevens om luchtvaart mee te informeren

Ook de ministers Opstelten, Koenders en Hennis zeiden dat er geen aanleiding was om drie dagen voor de ramp informatie over het luchtruim te verspreiden. Koenders benadrukte dat niet de indruk mag ontstaan dat er iets is achtergehouden. Op de vraag of met het delen van de informatie de ramp had kunnen worden voorkomen, antwoordde hij: "Nee, absoluut niet."

Koenders: geen informatie achtergehouden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl