'Het was een oorlogssituatie hier'

Twee agenten aan de rand van het bos dat zo groot is als de stad Parijs AFP

De zoektocht naar de twee verdachten van de aanslag bij Charlie Hebdo speelde zich gisteren vooral af in Picardië, ten noordoosten van Parijs. In het dorpje Largny-sur-Automne woont de Nederlandse Daphne Leeman, die het allemaal van dichtbij meemaakte.

Het waren beangstigende momenten, vertelt ze. "Ik kreeg een bericht van onze dochter die in Nederland studeert. Vanwege de zoektocht waren er veel zenders uit de lucht gehaald en internet deed het ook niet, dus we kregen zelf weinig informatie. Toen we het eenmaal wisten, was er grote paniek op school. Toen kreeg ik van een andere dochter die hier een dorp verderop op school zit, een bericht dat de daders inmiddels in dat stadje zaten en dat de school hermetisch afgesloten was. Dat duurde tot 17.30 uur."

Er werd weinig informatie gegeven?

"Er was wel een Franse zender die wat informatie gaf, maar die zetten we niet op, want we hebben kinderen van 3 en 6. Ik vond het niet prettig om hen met het beeld te confronteren. Het was buitenaards, continu vlogen helikopters over het huis, we zaten midden in het zoekgebied. Niemand wist wat er precies aan de hand was. Op een gegeven moment kwam er een bericht dat ze waren uitgeweken naar een ander dorp, 10 kilometer verderop. Toen waren we even gerustgesteld."

Hoe ging het verder?

"Een half uur later vlogen de helikopters weer over ons huis. Ik dacht: als ze verderop aan het zoeken zijn, wat doen ze dan boven mijn huis? Toen zijn ze twee dorpen hiernaast helemaal gaan uitkammen met grote legereenheden. Mijn man moest daar langsrijden, alle wegen waren afgesloten. Honderden zwaarbewapende gemaskerde mannen met zware bepakkingen zijn huiszoekingen gaan doen. Het was een soort oorlogssituatie hier."

Vannacht zochten Franse militairen in de bossen ten noordoosten van Parijs EPA

Is er inmiddels meer informatie?

"Ja, vannacht kon ik wel weer op de Franse zenders, toen zag je hoe surrealistisch het is. Het grote bos waar ze ook zoeken, daar wonen wij naast. Dat is zo groot als de stad Parijs. In de Eerste Wereldoorlog is hier ontzettend gevochten. Er zijn zo veel plekken waar je je kan schuilhouden: steengroeves, champignongrotten, ondergrondse gangenstelsels. De Fransen en de Duitsers hebben het hier maanden uitgehouden zonder elkaar te zien. Je kan hier echt weken zoek zijn. Het is zo uitgestrekt dat ze zomaar ineens 10 of 15 kilometer verder weer kunnen opduiken."

'Er zijn hier zoveel plekken waar je je schuil kunt houden'

De klopjacht op de aanslagplegers verplaatste zich gisteren naar de streek Picardië, ten Noord-Oosten van Parijs. De politie kwam ze op het spoor nadat de twee vermoedelijke daders een benzinestation beroofden. Daar vlak bij woont de Nederlandse Daphne Leeman, in het dorpje Largny-sur-Automne.

Politieagenten in de bossen EPA