De zoektocht naar brokstukken van vlucht MH17 AFP

Parlementsleden reageren verbaasd op de timing van antwoorden op Kamervragen over MH17. Het kabinet stuurde de antwoorden om 23.12 uur naar de Tweede Kamer.

"Maar op de helft van onze vragen is geen antwoord gegeven. Ik hoop dat het kabinet alsnog met alle antwoorden komt. Dat mag vijf maanden na het neerhalen van vlucht MH17 toch wel gevraagd worden?", zei CDA'er Pieter Omtzigt in het NOS Radio 1 Journaal. Omtzigt had vragen ingediend over wat Nederland wist over de gevaren in het Oekraïense luchtruim.

Ook de andere indiener van vragen, D66'er Sjoerd Sjoerdsma, reageert verbaasd. "Sommige MH17-vragen over luchtruim Oost-Oekraïne moesten meerdere keren worden gesteld, maar vandaag 23.15 uur (!) toch antwoord van kabinet."

'Informatie over onveilig luchtruim moet bij elke maatschappij terechtkomen'

Vragen blijven

CDA'er Omtzigt wil nog weten wie in Den Haag precies afwist van de Oekraïense waarschuwing. "Een Nederlandse diplomaat is op 14 juli door Oekraïne geïnformeerd, maar wat er daarna is gebeurd, is niet bekend. Ik wil de memo uit Oekraïne zien en ook de notulen van hoe het besproken is in Den Haag", zei Omtzigt in het NOS Radio 1 Journaal.

Luchtvaartmaatschappijen niets gemeld

Het kabinet meldde de Tweede Kamer dat Oekraïne Nederlandse diplomaten wel degelijk had geïnformeerd over gevaren in het Oekraïense luchtruim. Dat gebeurde drie dagen voordat vlucht MH17 werd neergehaald.

Het kabinet schrijft dat er geen waarschuwingssignalen naar luchtvaartmaatschappijen zijn gegaan. 

'De conclusie dat het luchtruim onveilig was had getrokken kunnen worden'

STER reclame