NOS Nieuws

'Franse verdachten stonden op zwarte lijst VS'

De twee Franse broers die worden verdacht van de aanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo staan al enige tijd op een Amerikaanse no-fly-lijst. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten.

Het was bekend dat de twee extremistische denkbeelden aanhingen. Zo was de 32-jarige Chérif Kouachi in 2008 veroordeeld voor het ronselen van jihad-strijders.

Beide broers zouden na de veroordeling verder zijn geradicaliseerd. Bronnen meldden het Britse persbureau Reuters dat Said Kouachi in 2011 in Jemen een terreurtraining kreeg van al-Qaida. Er zijn ook berichten dat ten minste een van hen gevochten heeft in Syrië.

Klopjacht

Bij terugkeer in Frankrijk lijken beide broers zich bewust op de vlakte te hebben gehouden, om niet op te vallen bij de veiligheidsdiensten.

De klopjacht op de broers heeft zich toegespitst op een bos in de regio Picardië. Zwaar bewapende agenten gaan van deur tot deur bij huizen in de buurt en adviseren bewoners binnen te blijven.

Concrete aanwijzingen dat de broers zich in het bos bevinden zijn er niet. Wel werd een auto die de broers zouden hebben gebruikt in de buurt aangetroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl