Na de aardbeving zoeken Haïtianen in de puinhopen naar bruikbaar materiaal. ANP

Bijna 5 jaar na de verwoestende aardbeving in Haïti is de pot van Giro 555 op. In totaal hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) 111 miljoen euro besteed aan noodhulp en wederopbouw.

Bij de aardbeving op 12 januari 2010 vielen er enkele tienduizenden doden en raakten er 300.000 mensen gewond. Veel wegen en gebouwen werden door het natuurgeweld vernietigd. 

Ook werd Haïti, een van de armste landen ter wereld, na de aardbeving geteisterd door een nog altijd voortslepende cholera-epidemie.

Giro 555 heeft alle donaties voor Haïti gebruikt

Met het geld van Giro 555 zijn 8500 huizen en 55 scholen gebouwd of opgeknapt, zegt de SHO. Ook hebben 190.000 Haïtianen een training gehad in rampenbestrijding en zijn 267.000 mensen geholpen aan schoon drinkwater.

Van de 111 miljoen euro is zo'n 101 miljoen euro besteed aan hulpverlening in Haïti. De overige 10 miljoen is besteed aan actie- en apparaatskosten.

Naar school

Volgens de SHO gaat het steeds beter met Haïti. Zo sterven er minder kinderen dan 5 jaar geleden, gaan de meeste kinderen weer naar school en hebben meer mensen dan voor de ramp nu toegang tot schoon drinkwater.

Toch benadrukt de SHO dat veel mensen nog steeds dakloos zijn en dat het land meer hulp nodig heeft.

STER reclame