Jan de Jonge
NOS Voetbal

Werkloze De Jonge gehard door ontslag

Exit. Na vier wedstrijden. Heracles-trainer Jan de Jonge had de twijfelachtige eer om de eerste ontslagen trainer van dit seizoen te worden. De 3-1 nederlaag tegen Excelsior kostte hem zijn baan. "Er werd wel een bom onder de wedstrijd gelegd", zegt hij nu.

Supporters waren ontevreden en de steun van directie en bestuur brokkelde snel af. "Ik voelde toen al dat het een moeilijk verhaal zou worden. Dat ligt natuurlijk ook aan mezelf. Het duel was heel belangrijk. En uiteindelijk overleefde ik het niet."

Onwerkelijk

De Jonge bezocht na zijn ontslag eerst zijn 93-jarige vader. "Daar was de familie. We hebben het er even over gehad en dat was het wel. Niet dat ik er niet mee zat, ik zit er nog wel mee, zo nu en dan. Maar het was onwerkelijk om het al na vier competitiewedstrijden mee te maken."

Vertrouwen is een groot goed voor gevoelsmens De Jonge. "Ik wil graag samenwerken, maar dat krijg je lang niet altijd terug. Als ik nu terugkijk, zie ik wel momenten die ik niet meer kan plaatsen. 'Oh ja, zo zit dat dus', denk ik nu. Je wordt er echt door gehard. Je leert iedereen kennen in alle opzichten. Dat is niet altijd even plezierig. Maar goed: zo zijn mensen."

Gevaar

"Als je maar niet afgestompt raakt. Dat gevaar is er namelijk ook. Ik wil graag het kind in mij nog een beetje behouden. Lekker op het veld staan. Dan moet je dit soort ervaringen niet te veel meemaken. Gelukkig heb ik ook drie kampioenschappen meegemaakt. Die koester ik ook."

Inmiddels heeft De Jonge zijn ontslag verwerkt. Na de verbouwing aan zijn badkamer hoopt hij zijn werk als voetbaltrainer weer op te kunnen pakken.

"Ik wil vanaf juli, of eerder, wel weer iets gaan doen. Voetbal is namelijk echt leuk. Alles kan, als het maar met voetbal te maken heeft. Hoofdtrainer, hoofd opleidingen, jeugdtrainer, buitenland, binnenland. Het maakt me eigenlijk niet uit. Het is wel netwerken. Maar hoe doe je dat? Dat is een goede vraag, want het is best ingewikkeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl