Premier Rutte spreekt vanavond op de Dam ANP

Premier Rutte houdt vanavond op de Dam in Amsterdam een toespraak naar aanleiding van de aanslag gisteren in Parijs. In Amsterdam en veel andere Nederlandse gemeenten worden vanavond stille tochten en bijeenkomsten gehouden. 

De demonstraties zijn een steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en onderstrepen het belang van de vrijheid van meningsuiting. 

De demonstratie in Amsterdam begint om 18.00 uur bij het Franse consulaat en eindigt op de Dam. Daar spreken naast premier Rutte onder anderen burgemeester Van der Laan, vertegenwoordigers van de media en de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. 

' De stad is van slag'

Dat alles is vreselijk, want journalisten en politieagenten zijn juist mensen die in onze samenleving pal staan voor onze vrijheden.

Burgemeester Van der Laan
Van der Laan: we mogen ons niet laten verdelen

Van der Laan roept Amsterdammers op om hun solidariteit te tonen met de slachtoffers en de nabestaanden en om hun steun te betuigen aan Parijzenaars, de pers en de politie. “Een aanslag op een cartoonist/journalist is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. En dat is een aanslag op de vrijheid, en dus op ons allemaal", zegt Van der Laan. 

"Daarnaast is het ook een aanslag op de politie. Dat alles is vreselijk, want journalisten en politieagenten zijn juist mensen die in onze samenleving pal staan voor onze vrijheden.”

Volgens de gemeente hebben diverse organisaties toegezegd dat ze deelnemen aan de manifestatie: onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Anne Frank Stichting, Moskee el-Kabir en de Joods Liberale gemeenschap.

Politici

Het kabinet is met dertien van de twintig ministers en staatssecretarissen vertegenwoordigd. De meeste kabinetsleden gaan de naar de bijeenkomst in Amsterdam. Naast premier Rutte zijn daar vicepremier Asscher, de ministers Bussemaker, Koenders en Opstelten en staatssecretaris Teeven. 

Ook veel andere prominente politici gaan naar één van de demonstraties: PvdA-leider Samsom en Kamerlid Marcouch in Amsterdam en GroenLinks-leider Van Ojik in Den Haag. CDA-fractievoorzitter Buma gaat naar Rotterdam. 

PVV-leider Wilders en D66-leider Pechtold zijn niet van plan om te demonstreren. 

Condoleanceregister

Minister Koenders heeft vanmiddag in Den Haag het condoleanceregister getekend op de Franse ambassade in Den Haag. "Deze verschrikkelijke terreurdaad heeft de wereld geschokt", zo zei hij. "Tegelijkertijd maakt de wereldwijde eenheid en verbroedering van mensen van alle gezindten en overtuigingen duidelijk dat de wereld dit soort intolerante acties van extremisten niet verdraagt."

STER reclame